Jiaogulan

Jiaogulan – Den Uovertrufne Urt af Udødelighed

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), fattigmands ginseng, sydens ginseng eller urten af udødelighed, kært barn har mange navne. Dette er en kinesisk urt, som er med på vores liste over adaptogene urter

Den har en helt særlig plads i kinesisk medicin og har været en vital del af naturmedicinsk historie. Navnet “Den uovertrufne urt af udødelighed” hentyder også til, at vi har at gøre med en særlig adaptogen urt.

Den må næsten have nogle magiske egenskaber, men hvad er jiaogulan godt for? Og hvilken virkning har den? Dette undersøger vi i dagens indlæg.

Jiaogulan traditionelt brug

Jiaogulan har en rig historie, og historikere mener at den går helt tilbage til år 1400 før Kristi fødsel. De er især i Kina og den sydøstlige del af Asien, hvor denne urt har været brugt mest.

Nogle af de primære grunde til at man bruge denne urt i fortiden var:

Modvirke stress
Forbedring af energi
Sundhed for ældre

Der var mange grunde til, at man mente, at denne urt var særlig interessant. Det var især dens potentielle egenskab til at øge sundheden hos ældre.

Jiaogulan var anset for at være en urt, der kunne stoppe aldring og holde dig ung for evigt. Men kan det nu også passe? Og hvad siger videnskaben om jiaogulans virkning?

Jiaogulans aktive forbindelser

For at bedre kunne forstå hvordan jiaogulan virker og forstå dens potentielle egenskaber, bør vi se på de aktive forbindelser. Jiaogulan indeholder ingen kalorier og heller ikke mange næringsstoffer. Til Gengæld indeholder denne urt mange aktive plante forbindelser og det er dem som er interessante:

Gypenosides
Flavonoider
Polysaccharider
Saponiner

Det er nogle af de mest indeholde aktive plante forbindelser i jiaogulan. De menes alle at have sundhedsfremmende funktioner for hjernen, hjertet og immunforsvaret1.

Det er det som er grunden til at jiaogulan, kan være en særdeles spændende urt – Men hvad er den egentlig godt for? Det undersøger vi i næste afsnit:

Jiaogulans virkning og egenskaber

Det kan lyde meget godt med alle de planter forbindelser, men hvad er deres potentielle virkning? Og hvad er jiaogulan godt for? Vi har læst forskellige studier, for at prøve at se hvilke potentielle sundhedsfremmende egenskaber den kan have.

Kan hjælpe mod overvægt

Et studie hvor der faktisk var resultater, som tyder på at jiaogulan kan hjælpe mod overvægt. Resultatet antyder, at personer faktisk kan nedbringe deres fedtprocent og ændre på kropskompositionen. 2

Husk dog altid på at et vægttab starter med en sund livsstil og en urt ikke kan eller bør ses som et slankemiddel. Dog kan det tyde på, at det kan være et godt supplement til en sund kost.

Stærke antioxidante egenskaber

Et andet studie peger på, at jiaogulan indeholder stærke antioxidanter. Det kan faktisk være rigtig godt, da de er med til at beskytte vores krop mod skadelige stoffer.

I følge dette studie, kan ureter som jiaogulan være med til at forebygge sygdomme, såsom diabetes og kan bidrage til et forstærket immunforsvar3

Kan potentielt være sund for hjertet

Et skole studie fra Kina forsøgte at undersøge jiaogulans egenskaber for hjertet og blodomløbet. I Kina er jiaogulan faktisk blevet brugt til dyr, netop for at forbedre deres hjerte og vækst.

Selvom studiet antyder at der kan være samme gode virkning for mennesker, så er der begrænset evidens for at det er helt rigtigt. 4

Værd at bemærke

Selvom alle de gode egenskaber og virkninger kan lyde rigtig godt, så er det vigtigt at huske at adaptogene urter stadig mangler mere forskning.

Der mangler flere videnskabelige værktøjer for at 100% kunne fastslå de medicinske urter præcise virkning. Derfor bør man altid være varsom, inden man stoler på alle de gode egenskaber ved adaptogene urter.

Jiaogulan anvendelsesmuligheder

Jiaogulan te

Nu har du hørt lidt om jiaogulan, men hvis du så vil prøve det, hvordan gør man så? Faktisk er der et par måder at inddrage jiaogulan i sin kost, hvilket vi vil vise dig her:

Jiaogulan kapsler

Den typiske måde at indtage kosttilskud som dette, er ved at kapsler. Du kan få jiaogulan kapsler, som er lavet af ekstrakt. De tages typisk én gang om dagen og kan tages sammen med et måltid. 

Jiaogulan te

En anden populær og klassisk måde at prøve adaptogene urter, er ved at drikke urtete. I din lokale tebutik eller på hjemmesider som nordic tea. En urtete er en dejlig og behagelig måde at nyde adaptogene urter på, det kan være både beroligende og energigivende.

Hold dig til dosering og anbefalinger

Husk altid at holde dig til de anbefalede doseringer og anbefalinger fra producenten. Du skal ikke tage mere end der er skrevet og følg altid anvisningerne nøje.

Gør du ikke dette, kan der være bivirkninger og reaktioner som du skal være meget opmærksom på.

Jiaogulan mulige bivirkninger og forholdsregler

Når man prøver et kosttilskud som jiaogulan, så er det vigtigt at være opmærksom. Der kan i få tilfælde være bivirkninger og der er visse forholdsregler man bør tage.

Generelt bør du altid være opmærksom, hvis du tager anden medicin. Adaptogene urter kan nemlig interagere med dette og det kan frembringe allergiske reaktioner.

Er du gravid eller ammende, så bør du også undgå at prøve kosttilskud som dette. Er du fast besluttet på at prøve det, så skal du altid snakke med din læge først, inden du indtager kosttilskud som dette.

Husk altid at det er en god idé at konsultere en sundhedsfaglig person, inden du prøver nye kosttilskud.

Kilder og referencer

  1. Zhang GL, Deng JP, Wang BH, Zhao ZW, Li J, Gao L, Liu BL, Xong JR, Guo XD, Yan ZQ, Gao GD. Gypenosides improve cognitive impairment induced by chronic cerebral hypoperfusion in rats by suppressing oxidative stress and astrocytic activation. Behav Pharmacol. 2011 Oct;22(7):633-44. doi: 10.1097/FBP.0b013e32834afef9. PMID: 21897202. ↩︎
  2. Rao A, Clayton P, Briskey D. The effect of an orally-dosed Gynostemma pentaphyllum extract (ActivAMP®) on body composition in overweight, adult men and women: A double-blind, randomised, placebo-controlled study. J Hum Nutr Diet. 2022 Jun;35(3):583-589. doi: 10.1111/jhn.12936. Epub 2021 Aug 9. PMID: 34323337; PMCID: PMC9291581. ↩︎
  3. Dunja Šamec, Lidija Valek-Žulj, Sanja Martinez, Jiŕi Grúz, Ante Piljac, Jasenka Piljac-Žegarac,
    Phenolic acids significantly contribute to antioxidant potency of Gynostemma pentaphyllum aqueous and methanol extracts,
    Industrial Crops and Products, ↩︎
  4. Su, C.; Li, N.; Ren, R.; Wang, Y.; Su, X.; Lu, F.; Zong, R.; Yang, L.; Ma, X. Progress in the Medicinal Value, Bioactive Compounds, and Pharmacological Activities of Gynostemma pentaphyllumMolecules 202126, 6249. https://doi.org/10.3390/molecules26206249 ↩︎

Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *