Dadelsirup

Er Dadelsirup Sundt? Få svaret her!

Dadelsirup er en sirup lavet af dadler, et naturligt sødemiddel, som faktisk er sundt. Med et højt indhold af fibre, vitaminer og mineraler, er det et fantastisk alternativ til sukker!

Du kender nok dadler, særligt fra juletid, hvor de især er populære. Særligt tørrede dadler, er et stort hit. De kan nemt nydes som en hurtig snack og er elsket blandt mange mennesker. 

Det er en lille sort aflang frugt, som dyrkes i varmere lande og som har været spist i gennem flere tusinde år.

Prøv en naturlige og økologiske dadelsirup:

Økologisk
Kun lavet af dadler og vand
Nemt og bekvemt

Dadelsirup og naturlige sødemidler bliver mere populært

Dadelsirup og kiks
Photo by Dana Tentis on Pexels.com

Vidste du, at dadler faktisk er den sødeste frugt der findes? Den smager nærmest som karamel og er fuld af naturlig sødme fra frugtsukker. Derfor er dadler et perfekt alternativ til sukker og de kan bruges til mange fantastiske ting! 

Med et øget fokus på sundhed, gennem de sidste år er det blevet mere populært at udskifte raffineret sukker. Vi danskere er blevet mere opmærksomme på hvad vi spiser og især, hvor meget sukker det indeholder. 

Derfor er vi hele tiden på udkig efter andre alternativer til sukker. Der findes utallige sødemidler, men mange af dem er ikke naturlige. Derfor forsøger vi at finde gode alternativer til sukker, som er skabt af naturen.

I dag vil vi dykke ned i den fantastiske verden af dadelsirup. Noget vi selv har opdaget og som er blevet en fast del i vores køkken. 

Hvorfor dadelsirup er sundt

Dadelsirup, daddelsaft, dadelsødme – Kært barn har mange navne – Men da det mest af alt minder om en sirup, kalder vi det for dadelsirup. Det vigtigste er dog, hvorfor du bør prøve denne fantastiske sirup? 

Først er det vigtigt at fremhæve, at dadelsirup, faktisk har cirka ligeså mange kalorier som sukker. Derfor skal du ikke bruge siruppen, hvis du udelukkende fokusere på vægttab. Der kan det måske være en fordel at spise det som du bedst kan lide.

Samtidig har det stadig et højt indhold af frugtsukker og kulhydrater, så det bør spises med måde.

Når det så er sagt, så har dadelsirup nogle klare fordele over sukker og andre kunstige sødemidler, ift. Sundhedsmæssige aspekter:

Naturligt: Dadelsirup er lavet af 100% dadler – Hvorfor det er mindre forarbejdet end f.eks. Raffineret sukker og andre sødemidler.
Fiberindhold: Modsat f.eks. Sukker som har 0 gram fibre, så indeholder dadler hele 71 gram fibre per 100 gram. Det hjælper både fordøjelse og din mave.
Lavt glykæmisk indeks: Modsat andre sødemidler, har dadler et lavt glykæmisk indeks, så det påvirker dit blodsukker mindre drastisk.
Vitaminer & mineraler: Et naturligt indhold af:kalium, magnesium, jern og B-vitaminer. Modsat andre sødemidler, som ofte ikke har noget.

3 Sundhedsfordele ved dadelsirup

Det lyder alt sammen meget godt – Men hvilke fordele kan det have for dig? Det er måske interessant, så vi har fundet 3 af de bedste fordele her:

hjerne

Styrk din hud og celler

Antioxidanter: Dadler indeholder naturlige antioxidanter, som kan hjælpe med at forbedre og forebygge mod forskellige sygdomme. Det er med til at udskille de dårlige celler og partikler i vores krop. Det kan bidrage til sundere hud og cellevækst.

Prøv dadler før træning

Energiforøgelse: Det naturlige indhold af frugtsukker er med til at øge din energi. Denne form for kulhydrat bidrager til hurtig energi forøgning og kan være godt ved f.eks. Fysisik aktivitet. 

Derfor er det også blevet en anerkendt teknik at spise dadler, eller dadelsirup 30 minutter inden en træning. Det kan booste din energi og give dig et naturligt boost.

Styrk immunforsvaret

Med mineraler og vitaminer, er det med til at styrke din sundhed og dit immunforsvar. Selvom der findes andre sunde grøntsager og frugter, som indeholder flere mineraler og vitaminer, så er det da en bonus.

Husk dog at du bør have en sund og varireret kost, for at opleve en bedre sundhed.

Sådan får du fat i dadelsirup

Nu har vi set på alle de grunde til at du bør prøve den lækre sirup – Men hvad kan du bruge det til, hvis du ikke engang ved hvordan man får fat i det? Det vil vi slutte af med at finde ud af her.

Køb dadelsirup

Økologisk
Kun lavet af dadler og vand
Nemt og bekvemt

Den hurtigste og mest bekvemte måde at få fat i den lækre dadelsirup, er ved at købe den. Den kan købes i de fleste større supermarkeder, såsom bilka, føtex og kvickly – Men du kan også købe den i de fleste normal butikker.

Den kan også sagtens købes online, hos diverse helse og kost webshops. Vær dog opmærksom på at læse indeholdet og sørg for at finde en dadel sirup med 100% ren dadel og ingen tilsætningsstoffer.

Der er desværre en del forskellige brands, som burger tilsætningsstoffer eller sukker for at forlænge holdbarheden.

Lav det selv

Den bedste måde i vores optik, er at lave hjemmelavet dadelsiurp. Det er faktisk nemmere end man skulle tro. Kog blot dadlerne med vand og si de små partikler og stykker fra, så har du en lækker sirup på kort tid. 

Der kan dog være lidt kortere holdbarhed ved at lave det selv, men så ved du også hvad som er i produktet.

dadel palme

Bæredygtigheds fordele

Nogle fordele du måske ikke kendte til, men faktisk kan der være bæredygtigheds fordele, ved at bruge dadelsirup, fremfor andre former for sukker og sødemidler.

Minimal krævende landbrug: Dadeltræer gror ofte i ørkner og tørre områder og kræver meget lidt vand for at vokse. 

Naturlig vækst: Dadeltræer vokser naturligt, uden det store krav af unaturlig gødning og kemiske stoffer

Minimal forarbejdning: Fremstillingen af dadelsirup involverer normalt enkle processer som kogning og blending. Derfor bruger de færre ressourcer, end mere komplekse raffineringsmetoder, der bruges til at udvinde sukker fra sukkerrør eller sukkerroer.

Dadelsirup mod andre naturlige sødemidler

Der findes et par andre populære, naturlige sødemidler. Dem som vi mener er tættest på hinanden, inkluderer: honning, stevia, ahornsirup og agavesirup. Derfor kan det være spændende at lave et kort sammenligning af dem.

  • Dadelsirup: Lavet af kogte dadler, hvilket giver det en subtil karamelagtig smag. Indeholder antioxidanter, fiber og mineraler fra dadler. Har et lavt glykæmisk indeks.
  • Stevia: Udvindes fra stevia-planten og er 100 gange sødere end sukker. Kan have en bismag, som mange finder ubehagelig. Indeholder 0 kalorier, men heller ingen vitaminer og mineraler. 
  • Honning: Produceret af bier fra nektar af blomster og kan variere i smag afhængigt af blomsterkilder. Indeholder antioxidanter og har antimikrobielle egenskaber. Har en højere glykæmisk indeks end dadelsirup.
  • Ahornsirup: Udtrækkes fra saft af ahorntræer og har en karakteristisk rig og sød smag. Indeholder små mængder antioxidanter og mineraler som mangan og zink. Har et medium glykæmisk indeks.
  • Agavesirup: Udtrækkes fra agaveplanten og er kendt for sin milde, let søde smag. Har en lavere glykæmisk indeks, men er også høj i fruktose, hvilket kan påvirke stofskiftet.

Der vil være lidt forskel i smagen og det vil afhænge af personlige præferencer, derfor bør du prøve forskellige sødemidler, inden du beslutter dig for din endelige favorit.

Hvad bør man vælge? 

Ønsker du en mere dydbegående gennem gang, så se de bedste naturlige sødemidler – Men der er ingen tvivl om at stevia er bedst til dig som udelukkende tænker på dit kalorieindtag og evt. Er i gang med et vægttab.

Men de andre, såsom honning, dadelsirup og ahornsirup er bedst til dig som vil have noget 100% naturligt, hvor der også er lidt vitaminer og antioxidanter.

I sidste ende er vores bedste råd, at du spiser det som du kan lide, da du vil blive gladere på den måde.

Opskrifter med dadelsirup

Nu har vi budt dig velkommen til denne fantastiske verden af dadelsirup. Så til sidst er det jo bare at samle inspiration og finde dejelige opskrifter.

Vi har samlet et par af dem her og ellers kan du gå på opdagelse i vores opskriftsunivers.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *