sundeste frugt

Hvilken frugt er den sundeste? Se liste over de sundeste frugter!

Måske du engang har spurgt dig selv, hvad er den sundeste frugt? Eller hvad er den sundeste grøntsag? For hvis man skal begynde at spise frugt og grønt, så kan man vel ligeså godt spise den sundeste.

Det er dog ikke så nemt… Der findes flere 1.000 slags frugter, så det kan være meget svært at fastslå én vinder. Alle frugter har også forskellige egenskaber, vitaminer og mineraler, derfor vil de være gode for forskellige ting.

I dagens indlæg har vi undersøgt nogle af de sundeste frugter og vi giver vores bud på den sundeste frugt. Vi gennemgår de sundeste bær, citrusfrugter, super frugter og eksotiske frugter, for at se om vi kan finde én enkelt vinder. 

Så gør dig klar og læs om frugternes fantastiske egenskaber!

Bananer og æbler

Faktisk er bananer og æbler nogle af de mest spiste frugter i Danmark og det er måske meget godt? For de er faktisk også nogle af de sundeste. 

De kan begge være fantastiske til vægttab og faktisk er der lavet et eksperiment, som viser at blot et æble om dagen, kan være med til at støtte et vægttab, ved at give en bedre mæthedsfornemmelse.1

Bananer kan have samme effekt og er særlig populære blandt sportsudøvere, da det indeholder en hel del naturlige frugtsukker, som kan give en energi boost. 

Derudover menes bananer også at kunne hjælpe imod krampe, så det kan være særligt godt at have med til et maratonløb!2

sundeste bær

De sundeste bær

For at starte et sted, så lad os undersøge nogle af de sundeste bær. Der findes et hav af lækre bær, som jo oven i købet smager fantastisk, men hvilke er blandt de sundeste bær at spise?

Blåbær – En velsmagende superfood

Blåbær har længe været anerkendt som en af de sundeste frugter. Det bruges til et hav af forskellige kosttilskud og har sågar været brugt til at fremme jægerpiloters syn under anden verdenskrig.

Dette siger jo allerede lidt om nogle af de fantastiske egenskaber ved blåbærfamilien. Blåbær er nemlig en del af rubus-slægten, som også inkluderer brombær, så begge disse bær kan have gode sundhedsmæssige fordele såsom:

Bedre øjensundhed
Kognitivitet og hukommelse
Antioxidant Beskyttelse

Derfor smager blåbær ikke kun godt, men er faktisk super sunde. Derudover har blåbær et naturligt højt indhold af vitamin C, vitamin K og kostfibre.

De indeholder samtidig kun omkring 30 kalorier per 100 gram og kan derfor være et fantastisk snack og er især velegnet til vægttab og kostplaner. 

Opskrifter med blåbær:

Jordbær 

Jordbær er en kendt og populær bær, den smager fantastisk og kan fås i Danmark i sommerperioden – men er jordbær egentlig sunde? Og kan det være de sundeste bær? Det korte svar er: JA, jordbær er super sunde. 

Jordbær har et naturligt højt indhold af vitamin C, som er et vigtigt vitamin for både immunforsvar og huden.3

Udover dette er jordbær et godt alternativ til slik, da de kan være med til at regulerer blodsukkeret og har væsentligt færre kalorier end slik. Derfor er jordbær et fantastisk snack, når den søde trang presser på.

Hindbær

Når vi er på udkig efter de sundeste bær, så er det svært at komme udenom hindbær. Den er ligeledes i Rubus-familien, ligesom blårbær. Udover at hindbær smager fantastisk så er der faktisk flere gode grunde til at spise dem.

For det første så har hindbær et lavt kalorieindhold, på kun omkring 40 kalorier per 100 gram. Samtidig indeholder hindbær et højt naturligt indhold af kostfibre, som både er godt for mæthedsfornemmelsen og fordøjelsen.

Derfor kan denne bør altså være god, hvis du ønsker at tabe dig, eller mangler en sund snack. Derudover indeholder hindbær masser af vitaminer:

Vitamin C
Mangan
Vitamin K
Vitamin E

Udover de ovennævnte vitaminer, indeholder hindbær også nogle mineraler i form af jern og magnesium.

Hindbær indeholder også mange antioxidanter, de menes at både kunne være med til at forebygge sygdomme og forbedre den overordnede sundhed. 4

Derfor er det altså en rigtig god idé at spise flere hindbær.

Acaibær

Acaibær er en af de mere eksotiske bær på listen. Den er ikke sådan lige til at få fat i i Danmark og vokser oftest i fjerne lande. Dog er den faktisk super sund og anerkendes ofte som en superfood.

Denne bær spises typisk som pulver eller som tørret frugt, netop fordi de friske bær er svære at få fat i i Danmark. Selvom de ikke spises friske, så beholdes alle de gode næringsstoffer, så det kan stadig være en god idé at inkludere dette i din kost.

Lidt om hvorfor acaibær er blandt de sundeste bær5

Højeste indhold af antioxidanter
Narulige fedtsyre, som omega-3 og omega-6
Støtter hjertesundhed
Antiinflammatorisk effekt

Så hvis du er på udkig efter den sundeste frugt, så bør du klart overveje at prøve acai pulver.

Gojibær

Gojibær er ligeledes en mindre kendt bær i Danmark. Den vokser oftest i Asien, hvor den faktisk er meget populær.

Her bruges den både til at spise, men også til medicinske formål, men den menes nemlig at kunne forbedre syn og energiniveauer.6

Derfor bør du prøve tørrede gojibær, hvis du ønsker en bær som er fyldt med antioxidanter, vitaminer og potentielle sundhedsfordele.

sundeste citrusfrugter

De sundeste citrusfrugter

Citrusfrugter er særligt kendt for deres høje indhold af vitamin C. Selvom vi har været inde på at mange bær også har masser af vitamin C, så er citrusfrugter den bedste kilde til dette. 

De er dejligt syrlige og friske og passer perfekt til både salte og søde retter. Derfor kan citrusfrugter altså være et super godt valg.

Appelsiner

Appelsiner er fyldt med C vitaminer og faktisk kan de indeholde op imod 90% af det daglige anbefalede indtag.

Derfor er det godt at spise appelsin ofte, og faktisk er der også andre potentielle sundhedsmæssige fordele. 

C vitamin er nemlig fantastisk for huden, så appelsiner kan altså potentielt være en naturlig måde at fremme sin hud sundhed på.7

Appelsiner kan hjælpe mod blodtrykket og kroppens optagelse af kalium, hvilket ifølge nogle studier kan være med til at regulere og holde et sundt blodtryk.

Derfor kan blot 1 glas appelsinjuice altså have potentielle sundhedsfremmende virkninger.

Citroner

Først og fremmest indeholder citroner en hel del C vitaminer, men det er måske ikke så meget nyt. Selvom det er de færreste der nyder at spise en citron, så kan den sagtens bruges til citronvand, samt andre lækre retter.

Udover at være rig på vitaminer, så viser nogle studier at citroner kan hjælpe imod sygdomme såsom nyresten og andre kritiske sygdomme. Så for nogle mennesker, kan det faktisk være den sundeste frugt.8

sundeste eksotiske frugter

Sundeste eksotiske frugter

De sundeste eksotiske frugter er måske et vidt begreb, og mens nogle her på listen er mindre eksotiske end andre, så er de alle berettiget til at lytte til de sundeste frugter.

For her har vi nogle perler, som virkelig kan noget helt særligt for din sundhed!

Kiwi

Kiwi er en fantastisk frugt, ikke kun fordi den smager godt, men også fordi den er utrolig sund! For kiwi er nemlig fyldt med vitaminer og mineraler, såsom vitamin E, som er godt for hjertet.9

Men udover det, så menes kiwifrugten også at have nogle andre rigtig gode sundhedsmæssige fordele. Et studie peger bl.a. På at kiwi kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten.10

Granatæbler

Granatæbler er fantastiske og går godt til enhver salat. Granatæblekernerne er syrlige og friske og kan nemt nydes rå. Det bedste er at de faktisk er super sunde! 

Granatæbler indeholder nemlig naturligt mange antioxidanter. Derfor har du måske også set shampoo med granatæble, eller andre hudplejeprodukter med granatæble.

Antioxidanterne er nemlig særligt gode for huden og menes at kunne hjælpe mod forskellige hudproblemer.11

Hvilken frugt er så den sundeste?

Det vil næsten være urimeligt at kåre én vinder ud af alle frugter. Det er simpelthen næsten umuligt bare at sige at der er en som er bedre end alle andre, da de jo hver især har gode egenskaber. 

Generelt bør du forsøge at spise forskellige frugter dagligt for at få den fulde effekt, men skal man udpege et par stykker, så kan de her frugter være rigtig gode:

Bananer, kan være gode især ved fysisk aktivitet
Æbler, nemme at spise og kan hjælpe med vægttab
Blåbær, godt for syn og hud
Appelsiner, indeholder masser af c vitaminer
Kiwi, højt indhold af vitamin E

Igen, husk på at alle frugterne på listen er sunde og har forskellige fordele, så prøv lidt forskelligt og spis dem varieret.

Husk også at frugter ikke kun er gode for din generelle sundhed, men kan også være gode for din hud. F.eks. er granatæbler kendt for at være gode til at få en sundere og flottere hud.

Husk ikke at overdrive

Selvom frugt jo som bekendt er sundt og at det anbefales at man spiser 600 gram frugt og grønt om dagen, så findes der også en grænse.

Frugt indeholder en hel del fibre og frugtsukker og kan i store mængder have en indflydelse på blodsukker og maven. Det bør ikke være en stor bekymring, da det vil kræve rigtig meget frugt, dog kan visse personer være særligt udsatte.

Husk på at frugt altid vil være bedre end slik eller andre forarbejdede sukkerholdige madvarer.

Det handler om balance og sund kost

Det er vigtigt at gøre frugt til en integreret del af sin kost. Man bør vænne sig til at spise frugt dagligt og ikke kun gøre det en gang imellem, fordi man lige kommer i tanke om at det er sundt.

Prøv i stedet at spise mindst 1 stykke frugt til hver måltid, så får du hurtigt spist en del frugt i løbet af dagen. Det kan også være en god idé at søge inspiration til nye og sunde opskrifter med frugt.

Kilder og referencer

 1. Krishnasamy S, Lomer MCE, Marciani L, Hoad CL, Pritchard SE, Paul J, Gowland PA, Spiller RC. Processing Apples to Puree or Juice Speeds Gastric Emptying and Reduces Postprandial Intestinal Volumes and Satiety in Healthy Adults. J Nutr. 2020 Nov 19;150(11):2890-2899. doi: 10.1093/jn/nxaa191. PMID: 32805050. ↩︎
 2. Miller KC. Plasma potassium concentration and content changes after banana ingestion in exercised men. J Athl Train. 2012 Nov-Dec;47(6):648-54. doi: 10.4085/1062-6050-47.6.05. PMID: 23182013; PMCID: PMC3499889. ↩︎
 3. Prichko TG, Droficheva NV, Smelik TL, Karpushina MV. [Nutrients of fresh strawberries and products of its processing taking into account varietal characteristics]. Vopr Pitan. 2021;90(2):117-127. Russian. doi: 10.33029/0042-8833-2021-90-2-117-127. Epub 2021 Mar 11. PMID: 34019355. ↩︎
 4. Pisoschi AM, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. Eur J Med Chem. 2015 Jun 5;97:55-74. doi: 10.1016/j.ejmech.2015.04.040. Epub 2015 Apr 22. PMID: 25942353. ↩︎
 5. Sadowska-Krępa E, Kłapcińska B, Podgórski T, Szade B, Tyl K, Hadzik A. Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers. A pilot study. Biol Sport. 2015 Jun;32(2):161-8. doi: 10.5604/20831862.1144419. Epub 2015 Mar 15. PMID: 26060341; PMCID: PMC4447763. ↩︎
 6. Ma ZF, Zhang H, Teh SS, Wang CW, Zhang Y, Hayford F, Wang L, Ma T, Dong Z, Zhang Y, Zhu Y. Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jan 9;2019:2437397. doi: 10.1155/2019/2437397. PMID: 30728882; PMCID: PMC6343173. ↩︎
 7. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659. ↩︎
 8. Penniston KL, Nakada SY, Holmes RP, Assimos DG. Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. J Endourol. 2008 Mar;22(3):567-70. doi: 10.1089/end.2007.0304. PMID: 18290732; PMCID: PMC2637791. ↩︎
 9. Richardson DP, Ansell J, Drummond LN. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2659-2676. doi: 10.1007/s00394-018-1627-z. Epub 2018 Feb 22. PMID: 29470689; PMCID: PMC6267416. ↩︎
 10. Lin HH, Tsai PS, Fang SC, Liu JF. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):169-74. PMID: 21669584. ↩︎
 11. Henning SM, Yang J, Lee RP, Huang J, Hsu M, Thames G, Gilbuena I, Long J, Xu Y, Park EH, Tseng CH, Kim J, Heber D, Li Z. Pomegranate Juice and Extract Consumption Increases the Resistance to UVB-induced Erythema and Changes the Skin Microbiome in Healthy Women: a Randomized Controlled Trial. Sci Rep. 2019 Oct 10;9(1):14528. doi: 10.1038/s41598-019-50926-2. PMID: 31601842; PMCID: PMC6787198. ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *