adaptogene urter

Hvad er Adaptogene Urter? Komplet Liste og Guide

I den moderne verden, hvor travlhed, udmattelse og mangel på koncentration, kan være dagligdag for mange, søger vi oftere mod kosttilskud som kan hjælpe os.

Hvis du ikke vil læse det hele – Det korte svar:

📝

Adaptogene urter en et naturlige urter, som er blevet brugt i flere tusinde år til medicinsk brug. Der findes op imod 20 slags. De menes at have egenskaber såsom:

Øget energi
Beroligende
Bedre koncentration
Styrket immunforsvar
Bedre hukommelse

Meningerne er dog delte og ikke alle undersøgelser er enige om at de adaptogene urter er så fantastiske.
Læs artiklen nu og lær mere!

Vi søger ofte mod mere balance i livet og leder efter måder at få det på. Flere og flere er blevet opmærksom på naturlige og holistiske metoder til at skabe mere balance i livet.

Derfor er adaptogene urter eller adaptogener, blandt mange naturlige sundheds tilgange, blevet mere og mere populære. De bliver ofte omtalt som nogle urter, der kan hjælpe med ting som koncentration og energi.

Men hvad er adaptogene urter? Og hvorfor har de fået så meget popularitet? I dette indlæg vil vi undersøge de bemærkelsesværdige urter og undersøge hvordan de fungerer i kroppen.

Kan de i virkeligheden være med til at øge vores velvære og balance? Eller er det blot en ny trend – Vi undersøger alt du behøver at vide omkring de interessante adaptogene urter.

Historien om adaptogene urter

grinder adaptogene urter

For at forstå hvad adaptogene urter er, er vi nødt til at finde ud af, hvad begrebet dækker over. 

Traditionelt er det urter, som er blevet brugt længe før dette årtusinde1. Vores forfædre har brugt det til medicinsk brug i mange år. Det har især været populært i Sydamerika og blandt de indfødte amerikanske forfædre.

Nu er det så som om at det har genfundet sin popularitet, hvilket vi synes er meget interessant.

Adaptogene urter er en bred betegnelse, som dækker over naturlige planter og urter, som menes at kunne hjælpe kroppen med at tilpasse sig.

Flere studier antyder at disse urter kan hjælpe med at øge energien, opnå bedre koncentration og skabe ro og balance i kroppen.

Adoptagene stammer også fra det engelske ord “adapt”, som betyder “tilpasse” og det kommer af deres evne til at få kroppen til at tilpasse sig.

Da det er et meget vidt begreb, er det nogle gange svært at definere, hvad der præcis er en adaptogen urt. Fælles for dem, vi har inkluderet i artiklen her, er at det er urter som har tilpasning egenskaber og som har store traditioner til medicinsk brug i antikke kulturer.

Adoptagene urters egenskaber

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at der findes mindst 20 velkendte adaptogene urter i verden. Nogle er mere populære end andre og hver af dem har forskellige egenskaber.

Generelt er der dog ofte nogle lighedens egenskaber ved flere af de populære adaptogene urter. 

Stressreducerende effekt

En af de største grunde til at adaptogene urter har vundet meget popularitet, er deres beroligende eller stressreducerende egenskaber2.

De siges at de kan hjælpe med at regulere kroppens stressrespons, ved at styrke binyrerne og regulerer kroppens produktion af stresshormoner, som f.eks. Kortisol.

Styrket immunforsvar

Flere af de adaptogene urter menes at have en positiv effekt på immunforsvaret3. Som vi har været lidt inde på, så blev de også brugt som medicin for mange år siden og menes stadig at kunne forebygge og bekæmpe nogle sygdomme.

Energiforøgelse

Nogle af de adaptogene urter menes at kunne øge energien, bekæmpe træthed og øge koncentrationen4

Det er netop også af disse grunde til at flere af urterne er blevet populære indenfor fitnessindustrien, hvor nogle mener det kan bruges til at øge styrke og præstation ved træning.

Forbedret hukommelse

Udover at kunne forbedre koncentrationsevnen, så mener nogle studier, at flere adaptogene urter kan hjælpe med at forbedre hukommelsen. 

Beroligende virkning 

Nogle studier har vist, at flere slags adaptogene urter kan have en beroligende effekt. Det kan både hjælpe kroppen og sindet med at slappe af5

Der er også nogle studier som peger på at udvalgte urter kan hjælpe mod søvnløshed og være med til at forbedre søvnkvaliteten.

Antiinflammatorisk effekt

De har antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, der kan beskytte celler mod skader forårsaget af frie radikaler. Derfor er der også flere og flere studier, som undersøger hvordan de kan bruges i denne sammenhæng6.

Liste over adaptogene urter

Liste over de mest populære adaptogene urter

Det er jo dog vigtigt at huske på at der findes forskellige slags urter og de kan have forskellige egenskaber. 

Derfor vil vi i dette afsnit undersøge nogle af de mest populære adaptogene urter og se hvad videnskaben mener om deres evner og egenskaber.

Selvom der findes en del adaptogene urter, så er det langt fra allesammen, som er fuldt ud testet og derfor er nogle endnu ikke lovlige i EU.

ginseng

Ginseng

Ginseng er en af de mest populære adaptogene urter. Denne urte stammer fra østen og siges at have flere positive indvirkninger på kroppen. 

Det er dog også en urt, hvor der ikke er nok evidens til 100% at kunne sige om alle egenskaber er korrekte. Der er nogle studier som påpeger følgende egenskaber7:

Øget energi
Styrket immunforsvar

ginseng

Maca

Maca minder lidt om ginseng og menes at have nogle af de samme egenskaber. Maca er dog fra Sydamerika, men ginseng er fra østen. Nogle af de formodede egenskaber er:

Regulering af hormonbalance
Øget energi ved fysisk aktivitet

ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha er blevet en af de mest populære adaptogene urter. Den er især blevet populær i forbindelse med styrketræning. Det skyldes, at nogle mener, den kan øge styrken og testosteron8

Der er dog meget begrænset evidens på området og derfor er det ikke nødvendigvis rigtigt. Nogle produkter med ashwagandha er også blevet gjort ulovlige i Danmark. Derfor frarådes det af fødevarestyrelsen at bruge kosttilskud med ashwagandha

Nogle af de formodede egenskaber er:

Øget træningspræstation
Beroligende virkning

rosenrod i naturen

Rosenrod

En anden populær adaptogen er rosenrod også kaldet, Rhodiola rosea. Den er blevet meget populær som kosttilskud, især fordi den menes at kunne øge energien og mindske uro i kroppen.


Schisandra 

Schisandra 

Schisandra er en kinesisk adaptogen urt, som har været brugt i mere end 2.000 år. Den bruges i traditionel kinesisk medicin, men er ikke så udbredt i vesten. Det menes at de har beroligende egenskaber såsom:

Bedre restitution
Berolige nervesystemet

reishi

Reishi

Reishi er godt nok en svamp, men det går under betegnelsen, adaptogener. Det siges at den kan styrke immunforsvaret og forbedre den generelle sundhed. Det er en svamp som er blevet brugt i kinesisk medicin i mange år.

Styrket immunforsvar
God hjertesundhed

gotu kola adaptogen urt

Gotu kola

Gotu kola er en adoptivurturt, som er blevet mere populær. Det skyldes, at den menes at kunne øge den mentale klarhed og forbedre huden.

Sårhelende
Forbedre huden

Shatavari

Shatavari, også kendt som vild asparges, er en kendt indisk urt. Minder lidt om ashwagandha, men ifølge oldtidens Indien er denne urt mere til kvinder, hvor den menes at kunne hjælpe med hormonbalance.


Russisk rod

Russisk rod, også kendt som maralrod, er en adaptogen urt, der vokser i Sibirien og andre koldt klimaområder. Den er kendt for sin potentiale til at øge fysisk udholdenhed og modstå træthed. Den har også traditionelt været brugt til at fremme generel sundhed og vitalitet.


Jiaogulan

Jiaogulan, også kendt som “den uovertrufne urt af udødelighed,” har en plads i traditionel kinesisk medicin og er kendt for sine potentielle sundhedsforholdene. Det er blevet studeret for dets antioxidant egenskaber og evnen til at øge udholdenhed og modstå stress.


Astragalus

Astragalus er en adaptogen urt, der har en lang historie i traditionel kinesisk medicin. Den er kendt for sine immunstyrkende egenskaber og bruges ofte til at forbedre modstanden mod sygdomme.


Kamille

Kamille, som er kendt i Danmark, især for kamillete, kan i en vis grad sammenlignes med adaptogene urter. Selvom det er lidt til debat om, hvorvidt det er en adoptiv urt eller ej, så har den mange af de samme egenskaber. Kamille er især kendt for:

Smertelindring
Beroligende

Hvad siger videnskaben om adaptogene urter?

Selvom flere adaptogene urter ikke er lovlige i Europa, så findes der trods alt nogle. De er primært tilgængelige i forskellige kosttilskud og som pulver. Det kan være svært at skaffe urterne i frisk form, da de oftest kommer langvejs fra.

I dette indlæg har vi listet nogle af de mest populære adaptogene urter i Danmark, ved at trykke på deres navne, kan du læse vores artikler om de enkelte urter. Der går vi i dybden med alt information omkring hver enkelt urte.

Selvom der fortsat forskes meget i urterne i vesten, så er der stadig begrænset viden på området og forskningsresultaterne er blandede. 

Nogle adaptogene urter menes at kunne forstyrre hormonbalancen, og derfor bør man være meget varsom, hvis man ønsker at prøve urterne som en del af sin kost.

Sørg også altid for at snakke med en lægefaglig person inden du begynder en behandling med disse urter, da det i nogle tilfælde kan have bivirkninger og måske ikke er velegnet til alle personer.

Hvordan gør man brug af adaptogene urter?

Traditionelt har urterne ofte været friske. Det kan dog være svært, da de ofte vokser langt væk fra Danmark, derfor bruges urterne oftest på andre måder i dag.

De fleste af urterne kan fås som kosttilskud, som pulver eller som te. Det er de 3 primære måder, hvorpå de kan indtages.

Adaptogene urter som kosttilskud

Den nemmeste og mest populære måde, hvor på effekterne fra adaptogene urter kan bruges, er ved kosttilskud. 

Det købes typisk som et rent pulver af den ønskede urt og kan blandes op med vand, kaffe, smoothies eller yoghurt. Dette er ihvertfald den bedste måde at prøve adaptogener på.

Adaptogener kan også købes som kapsler, piller eller i nogle tilfælde i flyende form. Det er dog meget vigtigt at undersøge producenten og sikrer sig at indholdet er rent og ordenligt.

Pulveret skal selvfølgelig også tjekkes for at sikre ordenlig kvalitet, men her er det typisk nemmere at gennemskue indholdesmærkatet.

Adaptogen urtete

Adaptogen urtete

En anden populær måde hvor på man kan indtage adaptogener, er ved brug af urtete. Det har oftest en kombination af flere urter og kan findes i forskellige varianter.

Det kan både være en beroligende og behagelig måde at prøve urter på og kan med fordel nydes i et varmt bad eller som en god afslapning.

Vær opmærksom på at der findes mange slag og nogle urteer kan være meget sunde.

Adaptogene urter – Købsguide

Det er ikke altid lige nemt at få fat i de bemærkelsesværdige urter, men de kan oftest købes i helsebutikker, fysisk såvel som online. Der er dog nogle få ting du bør være opmærksom på inden du køber produkter med urter.

 1. Tjek om urten er lovlig i Danmark – Selvom det sælges i Danmark, så har der været flere episoder, hvor ulovlige kosttilskud med urter er blevet solgt. Sørg derfor for at tjekke om de rent faktisk er lovlige og sikre.
 2. Tjek indholdet – Sørg for at det rent faktisk er det ønskede indhold som er i produktet. Selvom nogle produkter f.eks. Reklameres med at indeholde adaptogene urter, så er det ikke altid at indholdet er tilstrækkeligt
 3. Rådfør dig hos en faglig person – Inden du eventuelt påbegynder brugen af kosttilskud med adaptogene urter, så rådfør dig hos en læge. Der kan være bivirkninger ved nogle urter og de er ikke velegnet til alle personer.
 4. Hold dig til den anbefalede mængde – Det er meget vigtigt at læse indlægssedlen på kosttilskud, sørg altid for at følge vejledningen og hold dig til de anbefalede mængder. 

Husk i øvrigt at flere af urterne mangler studier for at 100% kunne fastlægge om hvorvidt de egentlig har den ønskede effekt. Derfor bør du altid være meget påpasselig med denne form for sundhedsmidler.

Spørgsmål om adaptogene urter

Hvad er en adaptogen?

En adaptogen er ofte urter, planter eller svampe som har adaptogene egenskaber. Det er egenskaber som hjælper kroppen med at tilpasse sig og det menes at kunne hjælpe med øget energi, beroligelse og andre lignende ting.

Hvor kan man købe adaptogene urter?

Adaptogene urter kan købes i helsebutikker og på helse webshops.

Kilder og referencer

 1. Plant Adaptogens—History and Future Perspectives (2021), Dariusz Nowak ↩︎
 2. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity (2010), Alexander Panossian* and Georg Wikman ↩︎
 3. Panossian A, Wikman G. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress-Protective Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2010 Jan 19;3(1):188-224. doi: 10.3390/ph3010188. PMID: 27713248; PMCID: PMC3991026. ↩︎
 4. Liao LY, He YF, Li L, Meng H, Dong YM, Yi F, Xiao PG. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chin Med. 2018 Nov 16;13:57. doi: 10.1186/s13020-018-0214-9. PMID: 30479654; PMCID: PMC6240259. ↩︎
 5. Maimes, Steven. (2007). Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief. ↩︎
 6. Panossian, A.; Brendler, T. The Role of Adaptogens in Prophylaxis and Treatment of Viral Respiratory Infections. Pharmaceuticals 202013, 236. https://doi.org/10.3390/ph13090236 ↩︎
 7. Ratan ZA, Youn SH, Kwak YS, Han CK, Haidere MF, Kim JK, Min H, Jung YJ, Hosseinzadeh H, Hyun SH, Cho JY. Adaptogenic effects of Panax ginseng on modulation of immune functions. J Ginseng Res. 2021 Jan;45(1):32-40. doi: 10.1016/j.jgr.2020.09.004. Epub 2020 Sep 17. PMID: 33437154; PMCID: PMC7790873. ↩︎
 8. Lopresti AL, Drummond PD, Smith SJ. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha ( Withania somnifera) in Aging, Overweight Males. Am J Mens Health. 2019 Mar-Apr;13(2):1557988319835985. doi: 10.1177/1557988319835985. PMID: 30854916; PMCID: PMC6438434. ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *