Maca – Er det et vidunermiddel?

Måske har du hørt om ginseng. Men har du hørt om maca “den peruvianske ginseng”? Det er ikke helt det samme og der er nogle store forskelle på de to. Dog kan begge have gode sundhedsmæssige fordele, som du kan læse mere om lige her!

maca

Hvad er maca?

Maca er en plante, der oprindeligt kommer fra Peru og har været brugt i årtusinder af de lokale som et middel til øget styrke og udholdenhed. Det er blevet ekstremt populært som et kosttilskud på grund af dets mange gavnlige egenskaber, herunder dets potentiale til at hjælpe kroppen med at klare stress og udfordringer bedre.

Maca er en del af korsblomst-familien, og dens rod er kilden til dens ernæring. Roden tørres og bearbejdes typisk til pulverform og kan indtages som et kosttilskud i form af kapsler eller pulver.

Er maca sundt?

Maca er rig på næringsstoffer som C-vitamin, zink, jern og calcium og har vist sig at have en lang række potentielle fordele, herunder forbedret humør, øget udholdenhed under træning og støtte til reproduktiv sundhed og fertilitet.

Hvad er maca godt for?

Maca menes at have mange gode egenskaber og indeholder gode vitaminer og mineraler. Det har været brugt i flere hundrede år, i det antikke Sydamerika. Gennem de seneste år er det begyndt at blive mere udbredt her i vesten. Derfor vil vil dykke lidt mere ned i rodden og finde ud af hvad den kan hjælpe med.

Nogle fordele som menes at være i maca er bl.a:

God kilde til komplekse kulhydrater

Indeholder protein

Indeholder fibre

Højt indhold af, Vitamin C,E og B, som er med til at opretholde en sund krop og give energi

En række mineraler, herunder jern, magnesium, kalium og calcium. Disse mineraler er vigtige for at opretholde en sund knoglestruktur, understøtte muskel- og nervesystemet.

Der kan være flere fordele ved at indtage maca og vi har listet nogle af de helbredsmæssige fordele som du evt. kan få, ved at benytte det:

Øget energi og udholdenhed

Maca er kendt for at øge energiniveauet og udholdenheden. Det kan være en god tilføjelse til kostplanen for personer, der føler sig trætte eller udmattede. Det indeholder essentielle mineraler og vitaminer, som er med til at øge din energi og præstation ved fysisk aktivitet.

Det høje indhold af B12 og jern, kan være med til at øge din præstationsevne i fysisk aktivitet.

Reduktion af stress

Det kan have en positiv effekt på angst og stressniveauer. Det menes at Maca hjælper med at regulere stresshormoner og kan forbedre humøret.

Kan forbedre humøret

Det kan hjælpe med at forbedre humøret og mentale sundhed ved at øge produktionen af neurotransmittere, som er kemikalier, der er vigtige for hjernens funktion.

Selvom det ser ud til at have mange gode funktioner for kroppen, så kan det ikke alene fungere som et mirakkelmiddel. Derimod er det vigtigt med en generel sund livsstil. Så kan dette bruges som supplement for at få flere sundhedsmæssige fordele.

Hvordan du kan få gavn af dette?

Da denne plante primært dyrkes i Sydamerika, er der svært at skaffe den i frisk/rå form. Derfor er det mest almindelige i Danmark, at det bruges i kosttilskud. Her findes forskellige muligheder, for dig som gerne vil prøve at bruge produktet.

Prøv maca pulver

Den nemmeste og mest alsidige måde at indtage det på er ved at bruge maca pulver. Dette er en koncentreret og pulviseret form, som du nemt kan drysse i en drik, eller på din mad. Med pulver er der mange anvendelsesmuligheder og du kan selv bestemme hvordan du vil bruge det, f.eks. i juice, smoothie eller blot i vand.

Det anbefales at man holder sin daglige dosis på max 5g om dagen. Der er ikke anmeldt nogle decideret bivirkninger. Men det er altid en god idé at rådfører sig med en læge, hvis man ønsker at gå igang med et nyt kosttilskud.

Maca piller kan også bruges

En anden nem måde at komme i gang på er ved at bruge maca piller. Du kan få maca rod ekstrakt piller, som er et konceretet ekstrakt i kapsel form. Du følger blot anvisningerne og tager den anbefalede dosis. Så bør du opleve de samme fordele, som hvis du spiste det.

Det vigtigste er at sikrer sig at de maca piller, som du køber er af god kvalitet og kun indeholder det ønskede rod ekstrakt. Det er bestemt også en nem måde at komme i gang på.

Maca kaffe – Til dig som elsker kaffe

Der findes nye produkter, såsom maca kaffe. Det er en færdigblandet kaffe, med rod ekstrakt, hvor du blot skal tilføje kogende vand.

Det er en super nem måde at tage dette rod ekstrakt på og det gør det nemmere at huske at tage det dagligt. For hvem vil ikke have sin kaffe om morgenen? Du kan prøve det, for det skulle faktisk også smage ret godt!


Maca vs. ginseng – Hvad er forskellen?

Som vi har været inde på, så minder de to ret meget om hinanden i udseendet. Men der faktisk ret stor forskel på de to.

For det første stammer de fra to forskellige verdenshjørner. Hvor ginseng er fra østen, primært Asien, men maca er fra sydamerika. De har dog nogle af de samme egenskaber, men må ikke forveksles. Her er de primære fordele ved de to planter:

Maca:

maca rod

Øger energieniveau

Regulere hormonbalance

Kan hjælpe med at forbedre træning

Ginseng:

Ginseng

Kan reducerer stress og angst

Forbedre mentale egenskaber, såsom hukommelse

Kan hjælpe med at sænke blodsukkerniveauet