hørfrøolie

Hvad er hørfrøolie godt for? (Få svaret her)

Hørfrø eller Linum usitatissimum, som det også fint kan kaldes, er et frø, som besidder store mængder af gode næringsstoffer.

Rå hørfrø kan være giftig og bør ikke spises i store mængder. De indeholder en del tungmetaller og blåsyre, som kan være sundhedsskadelige. Dog er det begrænset eller ikke til stede, når hørfrøene er behandlet eller tilberedt.

Derfor findes der flere hørfrø produkter som er behandlet, for at gøre dem mere sikre. Derfor bruges de ofte i bagværk eller i retter, hvor de tilberedes.

Der findes også en del behandlede produkter, som er lavet af hørfrø, og de er særligt interessante, da de er mere sikre at spise.

En af de mest populære hørfrøprodukter er hørfrøolie, som kan bruges til mange ting. Men hvad er hørfrøolie godt for? Og er det egentlig sundt? Det korte svar er ja, men vi graver dybere og giver dig nogle gode grunde til at bruge hørfrøolie oftere.

Vil du prøve hørfrøolie? Så læs mere om hvor du kan få den bedste hørfrøolie

Hørfrøolie

Hvorfor er hørfrøolie sundt? 10 gode grunde

Før vi kan finde ud af hvad hørfrøolie er godt for, så lad os undersøge de 10 bedste grunde til at det faktisk er sundt.

Hørfrø indeholder utroligt mange sunde fedtsyrer, såsom omega-3 og omega-6. Derudover har det et naturligt højt proteinindhold og indeholder vigtige mineraler og vitaminer.

Men hvad betyder det for dig og hvilke egenskaber har hørfrøolie? Det har vi svaret på her:

Hørfrøolie er godt mod forstoppelse

Hørfrø er generelt anerkendt som et mildt afføringsmiddel. Det har den effekt, at det kan hjælpe dig med at komme på toilettet. Det bruges i nogle behandlinger mod forstoppelse og lignende sygdomme(1).

Faktisk kan det blive meget slemt hvis du spiser for meget – Men i små mængder kan det være et godt hjælpemiddel.

Derudover kan hørfrøolie have en god effekt på fordøjelsen og hjælpe på mavesundheden. Det er derfor et godt supplement til eventuelle maveproblemer.

Hørfrøolie kan være godt for hår og hårvækst

Nogle studier har antydet at hørfrøolie faktisk kan have en positiv effekt på hårvækst(2). Det kan bruges til at massere håret og skulle efter sigende have en positiv effekt. Det antydes at det både kan modvirke hårtab, gøre håret blødere og stærkere(3). 

Her menes det dog ikke at skulle spises, men derimod bruges i hovedbunden. Du bør dog ikke bruge det direkte i håret, men enten købe et produkt som er lavet til det, eller lave din egen hårkur med hørfrøolie.

Kan være godt for huden

Det er ikke kun håret som hørfrøolien kan være god for. Faktisk så er der lavet flere forsøg, som viser at hørfrøolie er godt for huden(4). Flere fordele beskrives, som f.eks. Blødgøring og anti rynke effekt.

Udover at kunne give en blød hud, så kan det også hjælpe mod irritabel eller rød hud. I forsøg med dyr har det i hvert fald vist sig at hjælpe mod flere hudsygdomme(5).

Husk dog altid at det er forsøg, og der kan være personer med allergi eller som ikke reagerer på samme måde.

Godt for hjertesundhed

Med sunde fedtsyrer er hørfrøolie en oplagt tilføjelse til en sund kost. Faktisk kan det have en positiv effekt på din overordnede hjertesundhed(6).

Mange studier peger på, at det er en god funktionel madvarer, som bidrager til god kardiovaskulær sundhed. 

Derfor hjælper det din hjerte-kar sundhed og har generelt en god effekt på din krops sundhed. Hele blodsystemet i kroppen er afhængig af et sundt og godt hjerte. Her kan det være en god tilføjelse.

Kan styrke immunforsvaret

Med en vis mængde vitaminer og mineraler, kan hørfrøolie bidrage til et styrket immunforsvar. Det vil dog kræve en sund livsstil generelt, men ved at supplere med hørfrøolie, kan det styrke immunforsvaret.

Med et indhold af blandt andet vitamin B, er det med til at støtte en sund og velfungerende krop.

Hørfrøolies fordele for veganere

Hørfrøolie er nærmest en essentiel del af en vegansk kost. Det indeholder i hvert fald mange af de vitaminer og mineraler, som animalske produkter.

Det er især omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som er vigtige for hjerte- og hjernefunktionen. De optræder oftest i fisk og kød. Derfor er hørfrøolie et meget populært tilskud til en vegansk eller vegetarisk kost.

Det kan nok ikke bruges som en direkte erstatning for kød, da hørfrøolie kun bør spises i små mængder. Dog kan det være et rigtig godt supplement og bør overvejes i enhver vegatarisk eller vegansk kost.

Hørfrø er også meget populære at bruge og kan bl.a. bruges til at lave ægge erstatning, da det binder fedt rigtig godt. Du kan se hvordan man gør i vores opskrift på veganske blåbærsmuffins.

Kan være med til at støtte hormonbalancen

Nogle studier tyder på at hørfrøolie kan være med til at støtte hormonbalancen(7). Det naturlige indhold af lignaner og høje indhold af antioxidanter er med til at støtte hormonbalancen i kroppen.

Godt for hjernen

De store mængder omega-3 er godt for mange ting. Det er især essentielt for hjernens funktionalitet og overordnede sundhed. Se det som en slags næring til hjernen, som er med til at støtte dens funktioner.

Husk dog at der også findes andre måder at få sine vitaminer og sunde fedtsyrer på, derfor bør du også overveje andre muligheder.

Kan hjælpe med at sænke blodtrykket

Der er mange gode fordele både for hjertet og hjernen. Det menes også at have en effekt på blodtrykket. Visse studier tyder på, at det faktisk kan være med til at sænke blodtrykket(8).

I undersøgelsen så de deltagende et fald i deres blodtryk og det kan vise sig at have en reel effekt. Samtidig viste undersøgelsen, at det kan have en positiv effekt på metabolismen. Dette kan gøre at hørfrøolie kan være godt til vægttab. 

Dog bør det ikke stå alene og et vægttab vil kræve en god og sund kost.

Et godt supplement til en sund kost

Hørfrøolie er et godt supplement til en sund kost. Det hjælper dit overordnede immunforsvar og kan være med til at forebygge visse sygdomme.

Husk dog at det vigtigste er at holde en sund livsstil og spise masser af frugt og grønt. Det er ikke et mirakelmiddel, men kan være en god tilføjelse til en sund kost.

Hørfrøolie

Hvilke vitaminer er der i hørfrøolie?

Nu har du hørt lidt om alle de gode fordele ved hørfrøolie. Det tyder på, at der er rigtig mange sundhedsmæssige gevinster. Måske er du også interesseret i at lære omkring, hvilke vitaminer og mineraler der er i hørfrøolie.

Vitamin E – Der er en vis del vitamin E til stede, det hjælper med at beskytte kroppens celler.

Vitamin B1 – Godt for hud og energiproduktionen

Vitamin B2 – Godt for hud og syn

Vitamin B3 – Hjælper nervesystemet

Vitamin B5 – Godt for energiproduktionen

Vitamin B6 – Godt for immunforsvaret

Det er dog vigtigt at bemærke at hørfrø ikke nødvendigvis er den bedste kilde til ovenstående vitaminer. De primære grunde til at spise hørfrøolie, er oftest mere for de sunde fedtsyrer, samt andre egenskaber.

Selvom der selvfølgelig er vitaminer i hørfrøolie, så er det vigtigt at huske, at mange af disse vitaminer også kan fås i andre grøntsager. 

Hvis du har en generelt sund livsstil, med masser af frugt og grønt, så vil du ofte få mange vitaminer i løbet af dagen.

Hørfrøolie anvendelse

Selvom det er en olie, så er det vigtigt at påpege at hørfrøolie IKKE egner sig til stegning! Det kan faktisk være farligt og bør aldrig gøres.

Dog har hørfrøolie andre gode anvendelsesmuligheder. Det kan generelt bruges i mange former for madlavning, f.eks. Er hørfrøolie smoothies særligt populære, da det er en nem måde at inkorporere det i sin kost.

Derudover kan det bruges i bagning, eller måske endda som et hørfrøolie shot. Der findes flere hørfrøolie-opskrifter, så følg med her på siden og se vores sunde opskrifter.

Hørfrøolie daglig dosis

Først er det vigtigt at nævne at du altid bør følge producentens anvisninger. Det er forskelligt alt afhængigt af produktet. 

Generelt anbefales det ikke at du spiser mere en 1 spiseskefuld om dagen til at starte med, mærk først efter og se hvordan din krop reagerer. 

Husk som vi har været inde på tidligere, at det kan være afførings fremkaldende. Derfor kan store mængder godt give mange ture på toilettet.

Hvilke slags hørfrøolie findes der?

Der findes forskellige måder hvorpå du kan få hørfrøolie ind i din daglige kost. Den mest populære er koldpresset hørfrøolie. Det er i sin reneste form og gør den nem at bruge til forskellige former for madlavning.

Alternativt kan du prøve hørfrøolie-kapsler. Det er en form for pille lignende kapsel, som kan sluges ligesom vitamin piller. Husk dog at vær opmærksom på producentens manualer og forskrifter.

Snak også med lægefaglig inden i begynder på sådanne produkter.

Hampefrøolie eller hørfrøolie – Hvad skal man vælge?

Hampefrøolie og hørfrøolie er begge sunde olier, som kan være et godt supplement til en sund kost. De har dog forskellige næringsstoffer og fordele. Derfor vil valget afhænger af personlige præferencer og hvilke fordele man er på udkig efter.

Alt efter hvilke kostbehov man som individ har, så vil det være med til at afgøre slaget mellem de to olier. Vi har forsøgt at lave en sammenligning af de to:

Hampefrøolie

Rig på omega-3 og omega-6, som er godt for kroppens sundhed.
Lavt indhold af mættet fedt
Har en nøddeagtig smag

Hørfrøolie

Også rig på omega-3 og omega-6
Lidt højere indhold af mættet fedt
Neutral smag, ofte smagsløs

Begge olier indeholder altså nogle gode og essentielle næringsstoffer. Derfor er de begge et godt supplement til en sund kost. Valget vil dog afhænge af dine personlige præferencer og det kan være godt at variere imellem de to.

Vil du vide mere så læs: er hampefrøolie sundt?

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan hørfrøolie holde sig?

Uåbnet kan den som oftest holde sig 6-12 måneder i en tætlukket beholder. Åbnet kan de ofte holde sig omkring 3 måneder. Tjek dog altid produktets anvisninger for holdbarhed og opbevaring.

Hvor meget hørfrøolie om dagen?

Det anbefales som oftest max 1-2 spiseskefulde om dagen. Prøv med 1 spiseskefuld først og mærk efter om det giver nogle bivirkninger eller effekter.

Er hørfrøolie sundt?

Hørfrøolie kan være sundt, både for hjernen, hjertet og immunforsvaret. Derudover kan det have en god effekt på hud og hår

Hvad koster hørfrøolie?

Koldpresset hørfrøolie koster omkring 50-60 kr for 500 ml. Det er derfor en af de lidt dyrere olier.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *