russisk rod

Russisk rod – Har den en magisk virkning?

Russisk rod, eller Eleutherococcus senticosus, er en af de adaptogene urter, som vokser i Norden, oftest i Sibirien. Derfor kan den også gå under navnet sibirisk ginseng, hvilket også er med til at understrege dens robusthed.

Denne urt forveksles ofte med rosenrod, da de begge kan gå under navnet russisk rod. Derfor bliver der ofte tvivl om, hvilken af slagsen der er tale om.

I dag er vi dog interesseret i at undersøge, eleutherococcus senticosus, den russiske rods virkning og egenskaber – For hvad er russisk rod godt for? Og kan den have sundhedsmæssige fordele?

Traditionel anvendelse

Russisk rod har været brugt i mange år, hvor den har været en essentiel del af den nordiske natur medicin. Faktisk er der helt tilbage for 2.000 år siden fundet historisk brug af russisk rod i sibirisk medicin.

For at forstår hvilken betydning og eventuelle fordele denne adaptogene urt kan have, kan vi se på hvilke medicinske formål den tidligere har haft:

Bedre udholdenhed
Modvirke træthed
Håndtere mentalt pres

Faktisk indledte russerne mange undersøgelser for de adaptogene urter og deres potentielle fordele for atleter. Der har til tider været mistanke om at disse planter er blevet misbrugt til sportsstævner, som et ikke sporbart dopingmiddel

Men hvad siger videnskaben egentlig om den russiske rod? Kan der være sundhedsmæssige fordele ved at tilføje den til sin kost?

Læs mere her:

Russisk rod potentielle fordele

I nyere videnskab er der kun et begrænset antal undersøgelser af russisk rod. Der er dog flere studier som undersøger lignende adaptogene urter. Derudover var der under den kolde krig, mange gennemgåede undersøgelser af russisk rod og de potentielle egenskaber. 

Husk at mange af disse undersøgelser er af ældre dato og er lavet i et begrænset omfang.

Forbedre fysisk præstation og udholdenhed

Fra 1960 til 1980, blev disse adaptogene urter undersøgt nøje af Rusland. Der kom faktisk en del studier frem, som viste nogle potentielle fordele. Størstedelen af disse studier peger på, at den russiske rod kan være med til at forbedre udholdenhed og fysisk præstation.1

Modstå mentalt pres

Samme studier tyder på, at denne urt kan være med til at forbedre kroppens modstand mod mentalt pres. Den menes altså at have gode adaptogene egenskaber, som kan hjælpe kroppen med at tilpasse sig forskellige situationer.

Som nævnt tidligere, så husk på at undersøgelser som disse har visse begrænsninger og at der ikke bør stoles blindt på dem.

Prøv det for dig selv, men husk altid at det er en god idé at konsultere en læge, inden man prøver ethvert nyt kosttilskud.

Russisk rod anvendelsesmuligheder og dosis

Ifølge traditionerne, blev denne urt ofte brugt i te og til at lave naturmedicin. I dag er der primært en måde, hvorpå russisk rod kan inddrages i kosten og det vil oftest være som ekstrakt.

Russisk rod kapsler

Russisk rod kapsler er den mest populære måde at prøve dette kosttilskud på. I den mest koncentrerede form får du det, der svarer til 2420 mg af den russiske rod. Derfor kan du opnå alle de potentielle fordele på en nem og tilgængelig måde.

I den mest populære kapsel er der tilføjet brændenælder, for at øge effekten yderligere og styrke immunforsvaret. Dette kan altså potentielt være et godt kosttilskud til energi og styrket immunforsvar.

Igen er det vigtigt at bemærke at mange adaptogene urter kun har begrænsede undersøgelser og derfor bør man ikke altid tro på alle de mange effekter. 

Dog kan det ud fra de tidligere undersøgelser tyde på, at russisk rod kan have en god virkning på sundheden.

Kilder og referencer

  1. Gerontakos S, Taylor A, Avdeeva AY, Shikova VA, Pozharitskaya ON, Casteleijn D, Wardle J, Shikov AN. Findings of Russian literature on the clinical application of Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.): A narrative review. J Ethnopharmacol. 2021 Oct 5;278:114274. doi: 10.1016/j.jep.2021.114274. Epub 2021 Jun 2. PMID: 34087398. ↩︎

Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *