Grønkål – Hvorfor du bør spise det

Grønkål er en kendt kål i Danmark. Det kan bruges i mange opskrifter, til smoothies og som tilbehør. Der er faktisk rigtig mange muligheder. Her kan du læse mere om de fantastiske egenskaber ved grønkål og hvordan du kan bruge det i din kost.

grønkål

Hvad er grønkål

Grønkål er en grøntsag, der er en del af kålfamilien og stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og Asien. Det videnskabelige navn for grønkål er Brassica oleracea var. acephala. Den dyrkes i dag over hele verden og er en populær ingrediens i mange køkkener og kulturer.

Grønkål er kendt for sit høje næringsindhold og har længe været en populær grøntsag indenfor sundhed. Det er en rig kilde til vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre plantenæringsstoffer, som alle kan have gavnlige virkninger på kroppen.

Det kan spises rå eller kogt, og det kan bruges i alt fra salater til supper og gryderetter. Det har en karakteristisk smag, der kan være lidt bitter eller pebret, når det spises råt, men når det er kogt eller dampet, bliver smagen mere mild og sød.

Er grønkål sundt?

Ved at bruge mere grønt i din kost, kan du opnå store sundhedsmæssige fordele. Generelt er det en god idé at spise flere grøntsager, da det bidrager til en god og sund livsstil. Grønkål er en af de mest fantastiske grøntsager, der findes. Se her hvorfor:

Fyldt med vitaminer som: Vitamin A, C, K og calcium

Indeholder antioxidanterne, flavonoider og carotenoider, som er godt til at beskytte cellerne

Rig på fibre, som kan hjælpe fordøjelsen

Indeholder glucosinolater, som kan være med til at beskytte mod flere sygdomme

Lavt kalorieindhold, gør det til en perfekt grøntsag til vægttab

5 ting som grønkål er godt for

Ingen tvivl om at der er mange gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler – Men hvordan kan det gavne dig? Og hvad er det præcis godt for. Svaret er rigtig mange ting og det kan godt anses for en superfood.

Vi har samlet nogle af de største fordele her:

Hjælper på fordøjelsen

Med et højt fiberindhold er det en glimrende grøntsag til at vedligeholde en god tarmfunktion, samt forbedre fordøjelsen. Det kan samtidig reducerer risikoen for forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer. Derfor er det en god idé at inddrage i din kost!

Gør dit immunforsvar stærkere

Grønkål er en fremragende kilde til C-vitamin, som er en vigtig vitamin, som kan være med til at forbedre immunforsvaret. Bare en kop grønkål indeholder mere end 100% af det daglige anbefalede c-vitamin. Så det er en perfekt måde at få fyldt kroppen op med vitaminer.

Øg din knoglesundhed

Det er en glimrende kilde til calcium og vitamin K. Begge er essentielle vitaminer og mineraler som er med til at gøre dine knogler stærkere, vedligeholde dem og sikre knoglevæksten.

Få bedre hjertesundhed

Grønkål er en fremragende kilde til antioxidanter, som kan beskytte hjertet mod skader forårsaget af frie radikaler. Det er også en god kilde til fiber, som kan hjælpe med at regulere blodtrykket og forbedre kolesterol niveauerne.

Grønkål kan være cancer forebyggende

Grønkål indeholder glucosinolater, som er plantenæringsstoffer, der kan hjælpe med at forebygge visse typer kræft. Disse næringsstoffer kan hjælpe med at inaktivere kræftfremkaldende stoffer og beskytte celler mod DNA-skader.

Husk dog at du kun med en sund og varieret kost kan øge din sundhed og at én grøntsag alene ikke kan ændre en hel livsstil – Men ved at implentærer grønkål i din kost, kan du komme et skridt i den rigtige retning.

Sådan spiser du mere grønkål

Hvordan får man så gavn af alle de gode ting som er ved grønkålen? Der er faktisk mange gode muligheder. Det bedste er, at grønkål faktisk er nem at skaffe i Danmark. Derfor kan du få det frisk og bruge det direkte i din madlavning.

Vi har samlet et hav af sunde opskrifter, så du kan få flere superfoods og grøntsager i din kost.

Grønkålspulver – En nem og hurtig måde at bruge det

Måske du har en travl hverdag, eller du bare gerne vil have en nem og pålidelig måde at spise mere grønkål på? Så kan du prøve grønkålspulver. Det er en form hvor kålen bliver lynfrosset og pulveriseret mens den er frisk. På den måde kan du få alle de gode næringsstoffer, på en nem og pålidelig.

Grønkålspulver er perfekt til smoothies, yoghurt og andre retter, hvor du vil tilfører lidt næring.