agavesirup

Hvad er agavesirup – Få svaret her!

Agave sirup er en form for sirup, som stammer fra agaveplanten. Det er et naturligt sødemiddel. Denne plante er blevet brugt i flere tusinde år, til medicin, bagning, kager og andre søde sager. Det kan også kaldes agave nektar, men det afhænger af hvor rent det er.

Det er især populært, da det er væsentligt sødere end sukker og består af rent naturprodukt. Det er lavet ud fra saften eller nektaren af planten, hvorefter det ofte bliver filtreret og siet, så det giver et rent produkt.

Det består primært af fruktose, hvorimod flere andre sødemidler, primært består af glykose – Det kan derfor have mindre effekt på dit blodsukkerniveau. Vær dog opmærksom på at store mængder fruktose faktisk kan være dårligt for din sunhed.

Hvorfor er det blevet populært?

Med et øget fokus på sundhed gennem de seneste år, er agave sirup blevet mere populært, især som et erstatningsmiddel til sukker og honning. Det skyldes, at det er et produkt skabt af naturen, som også er velegnet til veganere. 

Derudover har agavesirup et meget lavt glykæmisk indeks, som gør at du ikke oplever store udsvingninger i blodsukkeret, som ved andre sødemidler.

Det er dog værd at bemærke, at agavesirup har cirka samme antal kalorier som sukker, så derfor bør det ikke være den primære grund til at spise det.

agave

Sådan laves agave sirup

Oprindeligt stammer planten primært fra USA og Mexico. Nektaren fra planten udvindes og saften koncentreres til en sød nektar, som bliver til siruppen. 

I bund og grund er det et naturligt produkt, som er skabt af naturen og ikke kræver meget forarbejdning. Dog skal man være opmærksom på at der kan være nogle produkter som er mere forarbejdet.

Typer af agavesirup

Der findes forskellige typer af agavesirup og der er forskel på både smag, udseende og måden det laves på.

Lys agavesirup

Den lyse sirup er den mest milde type. Dette er en af de mest brugte typer, som kan fås i de fleste butikker. Den er filtreret og behandlet, for at fjerne små partikler og gøre den mere ren. Derfor smager den også af mindst.

Mørk agavesirup

Den mørke sirup er mindre filtreret og kraftigere i smagen. Den smager mere af karamel og har en mørk rav agtig farve. Der er mere naturprodukter i og den har en tungere smag.

Rå agavesirup

Den rå type er helt ufiltreret og er mindre behandlet. Den indeholder mest muligt naturligt og er stort set ren agave. Den er uren i farven og fremstår som et naturligt produkt, både i smag og udseende.

Agavesirup vs. sukker

Da agavesirup er op til 30% sødere end sukker, bruges der ofte meget mindre. Så selvom de to har næsten samme antal kalorier, kan du ofte nøjes med mindre sirup.

Derudover har det et lavere glykæmisk indeks end sukker og kan derfor påvirke blodsukkeret mindre.

Det er vigtigt at huske at begge produkter indeholder mange kulhydrater og kalorier, derfor bør de nydes med måde.

Det kan dog være fordelagtigt at bruge agavesirup, hvis du ønsker at mindske drastiske stigninger i blodsukkerniveauet.

Et godt alternativ til honning?

Oftest sammenlignes agavesirup med honning. Det kan have en lidt lignende konsistens som flydende honning. Den største forskel er dog, at agavesirup er et plantebaseret produkt, mens honning er et produkt skabt af bier.

Derfor er agavesirup velegnet til en vegansk kost og kan anses som et godt alternativ til honning.

Hvad kan man bruge agavesirup til

Det kan bruges til mange af de samme ting som dadelsirup, honning og sukker. Dens flydende og lette form gør, at det er perfekt til bagning, smoothies, desserter eller morgenmad.

Prøv f.eks. En superfood havregryn med lidt sirup ovenpå, det giver en dejlig sødme og kan bruges som et alternativ til andre sukkerprodukter.

Husk igen dog at det ikke nødvendigvis er sundere end andre sødemidler og at det heller ikke har færre kalorier.

Derfor bør du primært bruge det, hvis det passer til dine kost præferencer eller hvis du godt kan lide det.

Alle former for sødemidler og kulhydrater bør nydes med måde.

Hvor kan man købe agave sirup?

Du kan købe agave sirup i de fleste helsebutikker. Der er mange muligheder for at købe det online. I udvalgte butikker og større supermarkeder kan du til tider finde det – Men din bedste mulighed er nogle af følgende herunder:

Helsebixen.dk

Helsam.dk

Og andre helse shops, hvor du plejer at handle.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *