Blåbær – Er det en superfood?

Du kender nok til blåbær, som er en dejlig frugt, der fås i Danmark hele året. Det er faktisk en af de bedste spiste bær. Du bør også spise flere af dem, for de er faktisk meget sunde!

Der er så mange måder at nyde blåbær på, og vi vil se nærmere på nogle af vores yndlings måder at bruge dem i maden. Fra tærter til smoothies, kan du finde masser af inspiration til at bruge blåbær i denne blog.

blåbær i skål

Hvad er blåbær?

Du kender dem nok, men der er måske noget af historien du ikke kender, for hvor stammer blæbær fra og hvad er det egentlig for en frugt?


Blåbær er en frugt, der stammer fra Nordamerika og er en del af Vaccinium-familien. Blåbærbuske kan findes i store dele af verden i dag, og blåbær er kendt for deres søde smag og sundhedsmæssige fordele.

Blåbær har en lang historie som fødevare og medicinsk plante. De indfødte amerikanere brugte blåbær til at lave mad og medicin, og europæiske kolonister lærte også hurtigt at sætte pris på blåbær som en kilde til mad og medicin.

I dag er blåbær en populær ingrediens i alt fra muffins til smoothies og anses af mange for at være en “superfood” på grund af deres høje indhold af antioxidanter og andre næringsstoffer.

Hvorfor blåbær er sunde

Blåbær er blandt nogle kendt som en superfrugt eller superfood. Det er ikke uden grund! De har mange værdifulde næringsstoffer, som kan være med til at give dig en bedre sundhed. Der er mange vitaminer og mineraler såsom bl.a:

Antioxidanter, som er med til at beskytte kroppen

Indeholder mange fibre, som kan hjælpe fordøjelsen

Højt indhold af vitamin K, som hjælper knoglestyrken

Vitamin C

Indeholder magan som er godt for energi- og kollagenproduktionen

Vitamin E

Kalium som kan hjælpe på regulering af blodtrykket

Så få kalorier er der i blåbær – Næringsindhold

Ernæringsfakta

Portionsstørrelse 100g


Mængde Per Portion
Kalorier 57
% Dagligt indtag *
Fedt i alt 0.3g1%
Kulhydrater i alt 14.5g5%
Kostfibre 2.4g10%
Sukker 10g
Protein 0.7g2%

* Anbefalet dagligt indtag er baseret på 2000 kalorier. Dit anbefalede daglige indtag kan være højere eller lavere afhængigt af dit kaloriebehov.

Det er altså en lavkalorie snack, som smager rigtig godt. Det kan godt være du ser sukkerindholdet og tænker at det var da ret højt. Men det er meget normalt for frugt, da det naturligt indeholder frugtsukker.

Du kan altså roligt begynde at spise flere blåbær og det er faktisk en rigtig god idé at gøre. For der er mange fordele at hente! De kan nemlig hjælpe på mange sundhedsmæsige ting, læs blot videre her:

Se her hvad blåbær er godt for

Få kalorier, mange mineraler og vitaminer, det lyder jo altsammen meget godt! Men hvordan påvirker det dig? Hvad kan du bruge det til? Der er ihvertfald ingen tvivl om at blåbær er sunde. Men de er der jo mange frugter som er.

Så lad os se på hvorfor du bør spise blåbær for bedre sundehed:

Gode for hjernen

Blåbær har vist sig at have positive effekter på hjernens funktion og kan forbedre hukommelsen og kognitive evner. Forskning tyder også på, at blåbær kan hjælpe med at beskytte mod neurodegenerative sygdomme.

Gode for hjertet

Blåbær kan være med til at sænke blodtrykket og forbedre kolesterolprofilen. Det er samtidig med til at give en øget hjertesundhed. På den måde kan det være med til at reducerer risikoen for hjertesygdomme.

Hjælper på fordøjelsen

Det høje fiberindhold er med til at vedligeholde og forbedre fordøjelsen. Det kan ligeledes hjælpe med at opreholde en god tarmfunktion og give en bedre sundhed i maven. Samtidig gør det at bærene mætter mere og giver en mere fuldent mæthedsfornemmelse.

Hjælper øjnene og kan hjælpe med nattesyn

Blåbær menes at være rigtig gode for øjensundhed. Eftersigende skulle de kunne forbedre øjnene og være med til at gøre ens nattesyn bedre. Under anden verdenskrig blev de brugt som en måde hvorpå piloterne kunne forbedre deres syn.

Styrk dit immunforsvar

Blåbær er en superfrugt og kan hjælpe din sundhed på mange måder! De kan bl.a. være med til at forbedre immunforsvaret og sikrer en bedre sundhed.

Det er dog vigtigt at huske at du med en sund og varieret kost skal sørge for at spise forskellige frugter og grøntsager. De er alle fantastiske på hver sin måde, men ingen madvarer, vil enehændigt kunne ændre din sundhed.

Få inspiration til sunde opskrifter med blåbær!

Er du i tvivl om hvordan du får spist flere bær? Så fortvivl ej, vi har lavet et udsnit af lækre sunde opskrifter hvor der er fokus på smag og sundhed. Prøv f.eks. at lave en smoothie, yoghurt eller pudding. Det er så lækkert!