Spinat – Er Det Så Sundt?

spinat
Photo by Rodolfo Quirós on Pexels.com

Spinat, eller dens botaniske navn, Spinacia oleracea, er en old gammel bladgrøntsag, som har været brugt i over 2000 år, til mad og som en helbredende urt. Den kom oprindelig fra Persien, men blev senere populær i Asien og også resten af verden.

Den høstes mens den stadig er ung og bevare derfor en masse næring, som du kan få glæde af. Den friske grønne farve giver en association af natur og renhed.

Udseende mæssigt kan den ligne lidt en urt, som f.eks. basilikum, ruccola eller en anden bladgrøntsag, som grønkål – Men det er helt sin egen og kan nogle andre ting.

Smagen minder også lidt af natur, med en mildt syrlig og let bitter smag. Den minder mest af alt af smagen af grøn, hvis det da er en ting. Den kan bruges til mange gode retter og tilfører en dejlig farve til f.eks. smoothies – Men hvorfor bør vi spise mere spinat og hvor sund er spinat egentlig? Alt dette vil vi kigge nærmere på.

Er spinat sundt?

Først og fremmest, noget af det vigtigste er spinat sundt? Det korte svar er: ja MEGET sundt- Men det er er næsten for nemt, det er mere interessant at se på hvorfor og hvad det egentlig indeholder.

Spinat indeholder en række vitaminer og mineraler, som alle er essentielle for din krop og sundhed. Faktisk er spinat en af de grøntsager, som indeholder allermest vitamin K. Derudover har spinat et højt indhold af vitamin A, antioxidanter, folat, jern og magnesium.

Faktisk anses den for at være en af de sundeste grøntsager der findes – Og hvis ikke en superfood, så ihvertfald meget tæt på.

Skål med spinat
Photo by Jacqueline Howell on Pexels.com

Hvad er spinat godt for?

Det lyder selvfølgelig alt sammen meget godt, men hvad er spinat i virkeligheden godt for? Igen er der mange ting, så vi har listet dem her, på en mere overskuelig måde – så du kan få et bedre overblik:

Godt for øjnene

Spinat indeholder en god mængde vitamin A, som er med til at styrke øjenene og nattesynet.

Styrker knoglerne

Det høje indhold af vitamin K er med til at styrke knoglerne og give knoglerne de nødvendige mineraler.

Godt for immunsystemet

Spinat har et højt indhold af vitamin C og A, som begge er med til at fobedre immunsystemet.

Styrker hjertesundheden

Spinat har et højt indhold af fibre og antioxidanter, som er med til at øge hjertesundheden og kan være forebyggende til flere sygdomme.

Forbedret energi og metabolisme

Med et godt indhold af jern, er spinat med til at forbedrede transportationen af ilt i kroppen, hvilket forbedre energi og metabolismen.

Godt for huden

De høje indhold af antioxidanter er med til at beskytte huden og kan hjælpe mod celleskader og ældning.

Hjælper med fordøjelsen

De høje indhold af fibre, hjælper med at opretholde en god og sund fordøjelse, samt kan give en øget mæthedsfornemmelse.

Vurderingen

Som det tydeligt kan ses, så er der masser af gode fordele. Det er dog vigtigt at forstå at det ikke er et mirakelmiddel og at det kræver en generel sund livstil for at opleve den fulde effekt af alle vitaminer og mineralerne.

Spinat næringsindhold

Måske du er interresseret i at vide hvor mange kalorier der er i spinat? Det kan være du gerne vil have det til at passe i din kostplan, men der skal du ikke frygte, for generelt for grøntsager, så indeholder de meget få kalorier. Især hvis man kigger på den mæthedsfornemmelse som de giver.

Det er dog, trods alt rart at vide hvor mange kalorier der er i vores mad, så her kan du se det:

Ernæringsfakta

Portionsstørrelse 100g


Mængde Per Portion
Kalorier 23
% Dagligt indtag *
Fedt i alt 0.4g1%
Kulhydrater i alt 3.6g2%
Protein 2.9g6%

* Anbefalet dagligt indtag er baseret på 2000 kalorier. Dit anbefalede daglige indtag kan være højere eller lavere afhængigt af dit kaloriebehov.

Som du kan se er det meget begrænset og da det heller ikke vejer særlig meget, vil du opleve at 100 gram spinat er en meget stor portion.

babyspinat
Photo by Yaroslav Shuraev on Pexels.com

Babyspinat vs. Spinat

Ofte vil du støde på babyspinat når du er ude og handle – Man kan måske komme til at tænke på om der egentlig er forskel på de to? Og hvis der er, hvilken er så sundest? Vi har prøvet at sammenligne de to varianter, for at se om der i virkeligheden er forskel.

Udseende og Tekstur

Babyspinat: Babyspinatblade er mindre, lidt blødere og milde i deres struktur, de har en mildere smag og er kendt for at være blide.

Almindelig spinat: Er mere robust i struktureren, bladene er oftest større og smagen er som regel lidt kraftigere.

Det er dog værd at nævne at forskellen ikke er dramatisk stor, men den er alligevel til at se og forstå, begge er super lækre!

Anvendelse

Helt generelt, så kan de begge bruges til alle de samme ting og der er ikke noget forkert og rigtigt. Dog er babyspinat mere velegnet til salater, sandwiches og wraps, pg.a. af den bløde struktur og milde smag.

Almindelig spinat egner sig særlig godt til varme retter, pastaretter og stuvninger – Med lidt tilberedning bliver bladende blødere og udskiller sin fulde smag og giver en god tekstur til retten.

Ernæringsmæssige forskel

Begge typer indeholder masser af vitamin A,C,K, folat og mineraler som jern og magnesium. Forskellen på de to vil være meget minimal, men i nogle tilfælde kan babyspinat indeholder en mere koncentreret mængde af næringstoffer. Det er dog så minimalt, at du ikke bør vælge ud fra dette, men vælg istedet ud fra personlige preferæncer.


Frossen spinat kan også være godt

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, så kan du bruge frossen spinat. Det kan holde sig i længere tid, er nemt at tø op og kan bruges til mange retter.

I fryseprocessen bevares flest mulige næringsstoffer, så når du bruger frossen spinat, opnår du stadig alle de gode fordele, som hvis du brugte det friske.

Det er især praktisk at bruge i varme retter, såsom pasta- eller gryderetter. Du skal dog være opmærksom på at du ikke bør genopvarme frosen spinat, efter det er blevet tilbedret. Så hvis du har planer om at spise rester, skal du lige tænke dig om inden du gør det.

Det skyldes at spinat indeholder nitrat, som ved genopvarmning kan omdannes til nitrosaminer, som menes at kan være sundhedsskadelige. Derfor er det bedste råd at spise spinaten på dagen og ikke genopvarme det dagen efter.

De bedste retter med spinat

Nu håber vi at du er blevet sulten, af at læse om den dejlige grønsagtsblad, spinat. Det er vi ihvertfald… Så inden vi slutter af å denne artikel, vil vi give dig lidt inspiration, med nogle lækre og sunde opskrifter, som indeholder spinat.

Vi udvikler og tester alle vores opskrifter ud fra principperne om at de skal være fyldt med grøntsager og smage rigtig godt. Vi ønsker også at det skal være nemt for enhver at lave lækker mad.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvor meget spinat må man spise om dagen?

Generelt anbefales det at holde sig til 1-2 kopper om dagen. Det skyldes at det høje nitrat indenhold kan have en effekt ved overdrevet forbrug.

Kan spinat forårsage jernmangel?

Spinat indeholder jern, men det indeholder også stoffer kaldet oxalater, der kan hæmme absorptionen af jern. Derfor er det bedst at kombinere spinat, med andre jern indenholdige fødevare.

Hvor meget protein er der i spinat?

Der er omkring 3 gram protein pr. 100 gram frisk spinat.

Hvor kommer spinat fra?

Spinat kommer oprindelig fra persien, men blev mest kendt i asien i omkring år 500.

Hvilke krydderier passer til spinat?

Krydderier som, hvidløg, ingefær, citron/syrlige smage, dild, timian og basilikum, går alle rigtig godt sammen med spinat.

Konklusionen

Nu har vi taget dig i gennem denne dejlige verden af en af de sunde grøntsager, som vi elsker allermest. Vi håber at det har været lærerigt og at du har fået lyst til at prøve at indrage mere spinat i din kost.

Det er dog vigtigt at huske på at det kræver en sund og varireret kost, hvis du vil øge din sundhed. Derfor anefaler vi, at du følger med her på siden og prøver vores lækre retter og følger med i vores sundhedsblog.