Chiafrø – En velsmagende og næringsrig superfood

Chiafrø er en lille superfood, der vinder mere og mere popularitet i Danmark. Disse frø kommer fra planten Salvia hispanica, der oprindeligt voksede vildt i Mellemamerika. Chiafrø er ovale i form og har en unik næringsprofil. Læs mere om denne fantastiske superfood her.

Chiafrø

Hvad er chiafrø

Chiafrø er små, ovale frø, der stammer fra planten Salvia hispanica, som er en del af myntefamilien. Disse frø var en vigtig fødekilde for aztekerne og mayaerne i det gamle Mesoamerika, og de har været brugt som en kilde til næringsstoffer i århundreder.

Chiafrø har fået popularitet som en sund superfood, og de bruges nu ofte i smoothies, yoghurt, grød, bagværk og som en erstatning for æg i veganske opskrifter. De kan også bruges som en tilsætning til drikkevarer, da de har en evne til at absorbere væske og danne en geléagtig konsistens.

Chiafrø næringsindhold

Ernæringsfakta

Portionsstørrelse 100 Gram

Portioner 1


Mængde Per Portion
Kalorier 447
% Dagligt indtag *
Fedt i alt 34.1g53%
Kulhydrater i alt 42g15%
Kostfibre 40.9g164%
Sukker 1.75g
Protein 21.4g43%

* Anbefalet dagligt indtag er baseret på 2000 kalorier. Dit anbefalede daglige indtag kan være højere eller lavere afhængigt af dit kaloriebehov.

Som du kan se er det en rigtig god næringsprofil – Og selvom du måske kan tænke at der er meget fedt i, så skal du ikke være bange – Det er nemlig sundt fedt, som er altafgørende for vores sundhed.

Du kan læse mere om hvorfor de er sunde lige her:

Hvorfor chiafrø er sunde – 7 gode grunde til at spise dem

Chiafrø er sunde og har en god næringsprofil. De indeholder mange vigtige mineraler og vitaminer, samtidig har de et højt indhold af protein. De er fantastiske på flere måder og af flere grunde. Chiafrø er kendt som den bedste plante kilde til omega-3 fedtsyrer, som er en særdeles vigtig fedt til en sund kost.

Udover dette har chiafrø et naturligt højt indhold af fibre og protein, som er med til at holde dig mæt i længere tid. Derfor kan det med fordel inkluderes i enhver ret, for at opnå bedre mæthedsfornemmelse.

De 10 vigtigste fordele ved chiafrø er bl.a. disse:

Omega-3 fedtsyrer som hjælper med hjerte sundhed og nedsat inflammation

Højt indhold af fibre, som hjælper med fordøjelsen og tarmen

Højt indhold af antioxidanter, som beskytter cellerne mod skader

Kan hjælpe med at regulere blodsukkerniveauet

Indeholder, magnesium, fosfor og calcium. De er alle med til at opretholde sunde knogler, tænder og hud.

Hjælper med at øge følelsen af mæthed, hvilket kan mindske trangen til snack og hjælpe på vægttab

Et godt alternativ til kød

Til enhver plantebaseret kost, kan det være svært at finde gode alternativer til kød, især hvis man for nyligt er begyndt på denne form for kost. Chiafrø er et glimrende alternativ, som man nemt kan inkluderer i sin kost.

Det relativt høje indhold af protein, samt det høje indhold af omega-3, gør det til et godt alternativ for fisk. Omega-3 er ellers noget som oftest findes i fed fisk, men her får du altså mulighed for at indrage det i din kost.

Ydermere, så er de glutenfri og har en neutral smag, som gør at de er nemme at bruge i enhver ret.

Den perfekte ingrediens til vægttab

Det høje fiberindhold, kombineret med protein og højt indhold af omega-3 fedtsyrer, gør at chiafrø har en høj mæthedsfaktor. Det betyder, at de giver en god følelse af mæthed. Samtidig holder du dig mæt i længere tid og kan hjælpe dig med at undgå trangen til snacks.

Derfor er det en perfekt madvarer at indføre i enhver kost, hvis du har et mål om vægttab. Det er samtidig nemt at indføre og kan bruges i de fleste retter. 

Man skal dog være opmærksom på at de har et relativt højt kalorieindhold, så det er vigtigt at holde øje med hvor meget man bruger.

Chiafrø vs. hørfrø: Hvilke er bedre for dit helbred?

Det er først og fremmest vigtigt at forstå, at både chiafrø og hørfrø er sunde. De har begge fantastiske egenskaber, som passer godt til en sund livsstil. Der er dog forskelle på de to og det afhænger også i stor grad af personlig præference.

Indeholder mere opløselige fibre, som er godt for blodsukker

Indeholder mere calcium, magnesium og fosfor

Flere proteiner og antioxidanter

Indeholder mere uopløselig fibre som er godt for fordøjelse

Flere langkæddede omega-3 fedtsyrer

Indeholder lignaner, som er godt mod flere sygdomme

De to frø har mange af de samme fantastiske egenskaber og er begge et rigtig godt supplement til enhver sund livvstil. Så prøv dem begge og find ud af hvilken af de to som er din favorit.

Sådan bruger du chiafrø i din morgenmad for at booste din energi

Chiafrø er en fantastisk ingrediens at tilføje til din morgenmad, da de er rige på næringsstoffer og fiber, som kan hjælpe med at holde dig mæt og fuld af energi hele dagen. Her er nogle måder at bruge chiafrø i din morgenmad:

  1. Overnight chia pudding: Bland chiafrø med mandelmælk, vanilje og sødemiddel efter eget valg. Lad blandingen stå i køleskabet natten over, og nyd en lækker, fyldig pudding til morgenmaden.
  2. Chiafrø i grød: Tilføj dem til din yndlings havregrød eller risengrød for at tilføje ekstra fiber og næringsstoffer.
  3. Chiafrø i smoothies: Blend en spiseskefuld frø sammen med din yndlings smoothie-ingredienser for en fyldig og nærende smoothie.
  4. Chiafrø i pandekager: Tilføj en spiseskefuld frø til din pandekagedej for at tilføje ekstra fiber og næringsstoffer.
  5. Chiafrø i yoghurt: Drys en spiseskefuld frø over din yndlings yoghurt for at tilføje ekstra fiber og tekstur.

Det er værd at bemærke, at chiafrø kan absorbere væske og udvide sig, så sørg for at tilføje nok væske til dine opskrifter, så det ikke bliver for tørt eller tykt.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvor mange chiafrø må man spise om dagen

I føgle fødevarestyrrelsen er det godkendt at spise 15 gram chiafrø om dagen som er den anbefalede daglige dosis

Hvad smager chiafrø af

De er meget neutrale i smagen og har en let nøddeagtig smag

Hvad bruges chiafrø til

Det kan bruges til bagværk, smoothies, yoghurt og mange andre ting – Se vores opskrifter for inspiration.

Hvad koster chiafrø

500 gram chiafrø koster omkring 50 kr.