schisandra

Schisandra Virkning og Egenskaber

Schisandra, også kaldet “Schisandra chinensis”, er en adaptogen urt, som har været brugt i mange år. Den har primært været brugt i Kina, hvor den har fungeret som naturlig medicin.

Det er egentlig en plante, men det er ofte de bær som er på planten, der bruges. Dog er den stadig kendt for at være en adaptogen urt, da den har nogle af de samme egenskaber, som de kendetegnes ved.

Schisandra er ikke kun kendt for dens medicinske brug, men er også kendt for at have en unik smag, derfor menes det også at kunne give en sensorisk effekt, hvis den spises.

Men hvad er Schisandra godt for? Og kan den have nogle gode effekter eller er det alt sammen bare ren luft? Vi undersøger denne urt nærmere og ser hvad forskellige videnskabelige undersøgelser mener.

Hvad er Schisandra godt for?

Som nævnt så har denne urt været brugt som medicin i mange år. Det skyldes, at den indeholder nogle vigtige vitaminer, antioxidanter og næringsstoffer. Så lad os kigge på hvorfor de kan være gode

Højt indhold af lignaner

Schisandra er rig på lignaner, schisandrin, schisandrol og schisantherin. De er kendt for at have antioxidante egenskaber og kan faktisk være rigtig gode for både immunforsvar og vores celler.1

Indholdet af lignaner er en af de største grunde til at denne urt har vundet mere og mere popularitet. Lignaner kan have flere gode egenskaber for vores overordnede sundhed, såsom:2

Antiinflammatorisk effekt
Hormonal balance
Kardiovaskulær sundhed
Hud- og hårpleje

Kan forbedre fysisk præstation

Der er studier som antyder at schisandra kan forbedre fysisk præstation. Selvom de fleste er lavet på rotter og derfor ikke nødvendigvis er retvisende, så menes det at kunne have en effekt. 3

Det er ikke kun en forbedring i den fysiske præstation, men det viste også at det hjalp med at udholde kulde.

Derfor kan det være et kosttilskud, som er godt til fysisk aktive, der både ønsker forbedret udholdenhed og restitution.

Nogle mener at det kan være et godt alternativ til ashwaganda.

Naturligt indhold af vitaminer og mineraler

Selvom det ikke nødvendigvis er det højeste indhold af vitaminer og mineraler sammenlignet med nogle af de sundeste grøntsager, så er de stadig til stede.

Det er jo en bonus at schisandra indeholder både Vitamin C og Vitamin E.

Derudover indeholder schisandra bær også vitamin B, B1, B2, B3 og B54. Dette er med til at understøtte og forbedre immunforsvaret.

Hvordan kan man gøre brug af schisandra?

Schisandra kan bruges på forskellige måder og med forskellige formål. Du kan nemt og bekvemt inkluderer det i din kost og det kan gøres på følgende måder:

Schisandra kosttilskud

Den mest populære måde, hvorpå denne urt kan bruges, er med kosttilskud. Oftest købes det som piller og tages typisk én gang dagligt. 

Da det er en adaptogen urt, vil den passe til mange situationer og kan hjælpe kroppen med at tilpasse sig. Derfor kan dette være et godt tilskud, hvad end du skal bruge det til fysisk aktivitet eller til beroligelse.

Rating: 5 out of 5.

Schisandra kapsler

👍 Ren schisandra

👍 Adaptogene effekter

👍 Nemt og bekvemt

Husk altid at følge dosering og anbefaling fra producenten nøje. Hold dig til anvisningerne og følg råd fra sundhedsfaglige.

Traditional urtete

En anden måde, hvor urter kan bruges i kosten, er ved at drikke urtete. Det kan til tider være svært at finde disse teer i Danmark, men prøv at spørge din lokale te forhandler, de har nogle gange et godt mix.

Schisandra hudpleje

Schisandra indeholder et naturligt højt indhold af antioxidanter og vitaminer, som kan være gode for huden. 

Derfor findes der flere slags hudpleje, som indeholder denne urt. Det kan have nogle gode egenskaber for huden.

Schisandra bivirkninger og forholdsregler

Selvom schisandra generelt antages for at være et sikkert kosttilskud for de fleste mennesker, er der enkelte bivirkninger og forholdsregler.

Når man har at gøre med kosttilskud, er det altid en god idé at konsultere en sundhedsfaglig person og sikre at det ikke skaber komplikationer.

Nogle kosttilskud kan interagerer med anden medicin, og derfor bør man altid undersøge dette.

Fordøjelsesproblemer

Nogle mennesker kan opleve milde fordøjelsesproblemer ved brugen af schisandra. Derfor bør du altid holde dig til den anbefalede dosis – Og hvis du mærker noget ved første brug, bør du undgå at bruge det fremadrettet.

Søvnproblemer

Nogle personer kan opleve søvnproblemer ved dette kosttilskud. Det kan især ske, hvis det tages sent på aftenen. Derfor anbefales det generelt at dette bruges om morgenen i forbindelse med et måltid.

Schisandra vs rhodiola

Nogle mener at schisandra og rhodiola(rosenrod), kan have nogle af de samme egenskaber. En fællesnævner er at de begge klassificeres som en adaptogen urt, men er de i virkeligheden ens?

Selvom de har nogle af de samme egenskaber, såsom at reducerer træthed, så indeholder rosenrod ikke lignaner ligesom schisandra.

Derudover bruges rosenrod til at give en mere beroligende effekt, mens schisandra oftes bruges mere af fysisk aktive personer.

Fremtiden for schisandra

Denne urt allerede har fået en masse opmærksomhed og har været anvendt i Kina i mange år. Dog mangler der stadig mere forskning på området.

De fleste forsøg er lavet på dyr og der mangler nogle konkrete og officielle undersøgelser for at dette kan blive et anerkendt kosttilskud i vesten.

Det kan stadig købes og man kan forsøge at prøve det for at mærke om det giver den ønskede virkning.

Husk dog altid at der er delte meninger om kosttilskud som dette og at du ikke altid skal tro på alle historier om det.

Kilder og referencer

  1. Hu D, Cao Y, He R, Han N, Liu Z, Miao L, Yin J. Schizandrin, an antioxidant lignan from Schisandra chinensis, ameliorates Aβ1-42-induced memory impairment in mice. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:721721. doi: 10.1155/2012/721721. Epub 2012 Jul 4. PMID: 22829961; PMCID: PMC3399599. ↩︎
  2. Rodríguez-García C, Sánchez-Quesada C, Toledo E, Delgado-Rodríguez M, Gaforio JJ. Naturally Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion? Molecules. 2019 Mar 6;24(5):917. doi: 10.3390/molecules24050917. PMID: 30845651; PMCID: PMC6429205. ↩︎
  3. Sergeeva I, Kiseleva T, Pomozova V, Shkrabtak N, Frolova N, Vereshchagin A. Experimental Studies of the Effect of Schisandrachinensis Extract on the State of Adaptive Capabilities of Rats under Chronic and General Exposure to Cold. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 10;18(22):11780. doi: 10.3390/ijerph18221178
    0. PMID: 34831536; PMCID: PMC8619167. ↩︎
  4. Frolova NA, Reznichenko IY. [Investigation of the chemical composition of fruit and berry raw materials of the Far Eastern Region as a perspective source of nutrients and bioactive compounds]. Vopr Pitan. 2019;88(2):83-90. Russian. doi: 10.24411/0042-8833-2019-10021. Epub 2019 Mar 13. PMID: 31233692. ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *