Ashwagandha

Ashwagandha Virkning og Egenskaber 

Ashwagandha, som også kaldes “indisk ginseng” eller “vinterkirsebær”, er en af de mest populære adaptogene urter

Selvom den har været brugt i Indien i tusindvis af år, så har den her i vesten opnået øget fokus igennem det seneste år.

Der er mange forskellige meninger om denne urt og studier viser forskellige resultater, derfor kan det være svært at finde ud af alt. 

Vi har besluttet os for at forsøge at undersøge hvad der er op og ned og finde ud af hvilken virkning ashwagandha har og er det overhovedet sikkert? 

Vær opmærksom på at ashwagandha er ulovligt i Danmark

Inden vi dykker videre ned i Ashwagandha, så er vi nødt til at pointere at ashwagandha er ulovligt som kosttilskud i Danmark, det meddeles af Fødevarestyrelsen. Derfor anbefaler vi ikke at det bruges som kosttilskud.

Det skyldes at der har været nogle undersøgelser som viser at ashwagandha har nogle bivirkninger, såsom hormonbalance, forstyrrelse og det kan forringe evnen til at reproducere.

Dog er der stadig nogle egenskaber ved ashwagandha som du kan få fordel af, det er f.eks. Ret så populært at bruge det til kosmetisk brug, hvilket er lovligt. Derfor er det stadig interessant at kigge på hvad denne urt kan.

Ashwagandha hvad er det godt for?

Selvom aswhaganda er en urt som har mange delte meninger, så peger flere studier på at der kan være nogle fordele ved at bruge den1.

Det er dog meget vigtigt at huske på at der er flere bivirkninger, hvorfor det ikke anbefales at spise ashwagandha.

Kan øge energi – Det menes at kunne øge fysisk præstation og energi over en længere periode
Kan virke beroligende – Kan give ro og virke stress reducerende
Kan forbedre søvnkvalitet – Nogle mener at man kan sove dybere og bedre
Kan øge styrke – Studiet mener at man kan øge sin træning ved at bruge denne urt

Hvis du på nogen måde ønsker at prøve det trods alle advarslerne og trods at det ikke anbefales, så bør du kontakte en lægefaglig person.

Alternativt, så kan det bruges til hudpleje og der har det faktisk nogle virkelig gode egenskaber.

Prøv ashwagandha til hudpleje

Ashwagandha kan bruges til at lave sine egne hudplejeprodukter og menes at kunne have nogle gode fordele for huden2.

Nogle fordele ved at bruge ashwagandha som hudpleje:

Antiinflammatorisk effekt – Kan virke imod inflammatoriske symptomer og rød hud
Hydrering – Det fugter huden og gør den blød og glat
Kan reducerer acne – I følge studiet kan det bruges til let acne og uren hud
Berolige huden – En stresset hud får rynker og kan se træt ud, dette kan ashwagandha hjælpe imod.
Anti-aging – Ved at blødgøre og glatte huden, kan man minimere rynker og forynge huden

Derfor kan det være et godt og naturligt hudpleje produkt, som du nemt selv kan lave. Faktisk kræver det ofte kun ingredienser, du højst sandsynligt har derhjemme.

Lav din egen hudpleje med ashwagandha

Du kan nemt lave en face toner, som kan bruges efter du har renset din hud. Du kan også bytte rosenvand ud med mælk, yoghurt eller honning, for at lave en mere tyk hudcreme.

Sådan en hudcreme kan være specielt god til at blødgøre og glatte huden. Det kan have en afslappende og anit aldrende effekt på huden.

Det skal du bruge:

Ashwagandha pulver

Rosenvand

Mix en halv teskefuld ashwagandha med rosenvand og sprøjt eller brug det på din hud. Det er bedst, efter du har renset huden – Lad det gerne tørre og mærk hvordan din hud genfinder balancen.

Det giver en dejlig og beroligende effekt og kan virke afstressende. samtidig køler det huden og kan reducere rød hud.

Du kan også sagtens skifte rosenvand ud med normalt vand, dog har rosenvand en dejlig afkølende og beroligende effekt, som går godt i spil med ashwagandha.

Hvad kan man gøre?

Vi anbefaler som sagt ikke at du prøver denne urt som et kosttilskud, vælg i stedet nogle af de andre planter og urter som er lovlige i Danmark.

Prøv i stedet at følg med her på siden, hvor vi holder dig opdateret med alle de nyeste sundheds trends.

  Kilder og referencer

  1. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577. ↩︎
  2. Narra K, Naik SK, Ghatge AS. A Study of Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Lotion on Facial Skin in Photoaged Healthy Adults. Cureus. 2023 Mar 15;15(3):e36168. doi: 10.7759/cureus.36168. PMID: 36937128; PMCID: PMC10017910. ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *