rosenrod

Hvad er Rosenrod godt for? Alt du skal vide!

Rosenrod er en af de mest populære adaptogene urter, der har vundet mere og mere popularitet og menes at have gode, sundhedsfremmende egenskaber.

Men hvad er rosenrod godt for? Og hvad siger videnskaben om dens egenskaber?

Det er vigtigt at undersøge det nøje, inden man blot kaster sig over naturlige sundhedsmidler. Der kan være mange delte meninger og til tider er undersøgelserne mangelfulde.

I dette indlæg undersøger vi rosenrod egenskaber og finder ud af hvad denne urt kan være god for.

Det korte svar

Rosenrod menes at have flere sundhedsfremmende egenskaber, såsom:

Stressreduktion
Styrket immunforsvar
Øget udholdenhed
Energiforøgelse

Der er dog meget få officielle undersøgelser på området, derfor er der nogle ting som du bør være opmærksom på.

Vil du prøve dette kosttilskud? Så se vores guide til at finde det bedste her:

Rosenrods historie

For at forstå Rosenrods virkning og egenskaber, er vi nødt til at forstå dens historie.

Rosenrod, som også går under navnet “Rhodiola rosea”, er en adaptogen urt. Den har en lang historie og har været brugt til medicinsk brug i flere tusinde år. 

Den vokser primært i kolde områder og dens oprindelse, menes at stamme fra de barske sibiriske områder og i det nordlige Asien. Rosenrod har været et vigtigt naturligt skundhedsmiddel i skandinaviske, kinesiske og russiske kulturer.

Navnet “rhodiola rosea” stammer fra ordene rose duftende, som er et udtryk for urtens udseende og duft, som ofte kan minde om en blomst eller en rose.

Igennem tiden har rosenrod været brugt til flere sundhedsmæssige formål. I de antikke tider var rosenrod primære formål at:

Stressreduktion
Styrket immunforsvar
Øget udholdenhed
Energiforøgelse

Det er netop de egenskaber, som har gjort at rosenrod igen er blevet populær og det lyder jo også fantastisk.

Men hvad siger videnskaben om denne urt og hvilke virkning kan man potentielt få ved rosenrod? Det vil vi undersøge i næste afsnit.

Rosenrods virkning ifølge videnskaben

Selvom yderligere forskning stadig er nødvendig, så er der lavet nogle interessante undersøgelser af rosenrod. Det har vist nogle potentielt gode sundhedsfremmende egenskaber, som kan være interessante:

Stressreduktion

En af de mere omfattende undersøgelser om rosenrod, er omkring dens evne til at reducere stress og uro. Undersøgelserne peger på at rosenrod kan virke anti-stressende og at den kan hjælpe kroppen med at tilpasse sig i pressede situationer1.

Øget kognitiv ydeevne

Nogle studier antyder at rosenrod kan bidrage til mental klarhed og fremme, hukommelse og koncentration. Derfor menes det at kunne være et god middel til folk der studerer eller arbejder under pres2.

Kan hjælpe i overgangsalderen

Nogle undersøgelser er blevet lavet for at fastslå om rosenrod faktisk kan være godt mod symptomer i overgangsalderen3. Det er dog noget med begrænset bevis, dog var der en effekt i studiet såsom færre humørsvingninger og mindre træthed. Derfor er rosenrod også blevet populært som et kosttilskud for personer i overgangsalderen.

Bedre fysisk udholdenhed

Der findes også indikationer på, at rosenrod kan hjælpe med at øge fysisk udholdenhed og mindske træthed. Derfor er rosenrod blevet et populært tilskud for sportsudøvere og personer som ønsker at fremme fysisk pæstation.4 

Styrket immunforsvar

En spændende videnskabelig undersøgelse, fandt frem til at rosenrod kan fungere som et antioxidant i de røde blodlegemer. På den måde er den med til at beskytte kroppens celler og øge det overordnede immunforsvar. 5

Kan påvirke stofskiftet

Nogle undersøgelser antyder at rosenrod kan bidrage til et bedre stofskifte, da det kan være med til at regulerer stresshormonet coristol. Det kan blandt andet betyde at det kan have en posistiv indvirkning på vægttab og energinivaeu.6

Selvom det alt sammen lyder meget godt, så er det vigtigt at huske at dette er enkeltstående undersøgelser. Der mangler konkret forskning på området, som endelig kan fastslå de reelle fordele ved rosenrod.

Søg altid råd hos din læge, hvis du overvejer kosttilskud og vær sikker på at du indtager det i den rigtige dosering.

rosenrod pulver

Hvordan man bruger rosenrod

Som vi har set, så kan der potentielt set være nogle fordele ved at inkludere rosenrod i sin kost. Det store spørgsmål er så, hvordan man kan gøre det.

Som kosttilskud

Rosenrod købes oftest som kosttilskud og kan købes i flere former. Der findes både pulver, kapsler, tabletter og ekstrakter. Husk altid at følge anvisningerne fra producenten nøje og hold dig til de anbefalede doseringer.

Som te

Rosenrod kan bruges som en beroligende og afslappende te. Hæld kogende vand over tørret rosenrod og lad det trække, så har du en naturlig urtete. Oftest vil du også kunne få blandinger med andre slags urter.

En del af morgenrutinen

Dem som har prøvet eller tager rosenrod, bruger det ofte som en del af morgenrutinen. Med rosenrod pulver, er det nemt at tilføje til smoothies eller juice. Det menes at kunne give en stabil energiforøgelse og kan være en god måde at starte dagen på.

Overvåg virkningen

Husk altid, når du tager kosttilskud som dette, at holde øje med din krop. Læg mærke til hvordan din krop reagerer, da nogle mennesker kan opleve bivirkninger. Det er altid en god idé at konsultere en sundhedsprofessionel inden man tilføjer et nyt kosttilskud til sin kost.

Rosenrod eller Perikon – Sammenligning

Der er en del personer som sammenligner rosenrod med perikon. De menes da også at have nogle af de samme egenskaber.

Det er dog vigtigt ikke at forveksle de to:

Rosenrod

Rosenrod er kendt for sine potentielle fordele ved at reducere stress og angst.

Det menes at øge mental klarhed, fysisk udholdenhed og muligvis styrke immunsystemet.

Anvendes ofte som et adaptogent kosttilskud.

Perikon

Perikon, også kendt som Johannesurt, bruges ofte til at lindre symptomer på mild til moderat depression og angst7.

Perikon bør bruges med forsigtighed og under vejledning af en sundhedsprofessionel på grund af mulige interaktioner med medicin.

Så selvom de to ligner hinanden, så er der forskel. Det er altid bedst at spørge en læge om hvorvidt det ene er bedre end det andet. Dog kan rosenrod oftest købes, mens perikon kan kræve et recept.

Mulige bivirkninger ved rosenrod

Selvom det hele jo lyder meget godt, så er der stadig nogle ting man bør være opmærksom på. Rosenrod er ikke blevet klassificeret som decideret farligt, men hos nogle personer kan der opstå bivirkninger.

Nogle af de kendte bivirkninger som kan opstå er:

Søvnforstyrrelser
Hovedpine
Fordøjelsesproblemer

Det er derfor vigtigt at følge doseringsanbefalingerne. Vær også opmærksom på at visse typer medicin kan interagerer med rosenrod og det kan fremtvinge andre bivirkninger.

Vil du prøve at tilføje rosenrod til din kost? Så se vores guide: Bedste rosenrod

Spørgsmål og svar

Hvor hurtigt virker rosenrod?

Effekten af rosenrod kan variere fra person til person. Nogle kan opleve fordele inden for få dage, mens det for andre kan tage uger at mærke virkningen.

Hvad er rosenrod?

Rosenrod, videnskabeligt kendt som Rhodiola rosea, er en medicinsk urt, der har været anvendt i traditionel medicin i århundreder.

Rosenrod hvor meget?

Den anbefalede dosis af rosenrod kan variere afhængigt af form (kosttilskud, te, osv.) og individuelle faktorer. Det er vigtigt at følge doseringsanbefalingerne på produktet og konsultere en sundhedsprofessionel for vejledning.

  1. Li Y, Pham V, Bui M, Song L, Wu C, Walia A, Uchio E, Smith-Liu F, Zi X. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017 Dec;3(6):384-395. doi: 10.1007/s40495-017-0106-1. Epub 2017 Sep 14. PMID: 30393593; PMCID: PMC6208354. ↩︎
  2. Darbinyan V, Kteyan A, Panossian A, Gabrielian E, Wikman G, Wagner H. Rhodiola rosea in stress induced fatigue–a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine. 2000 Oct;7(5):365-71. doi: 10.1016/S0944-7113(00)80055-0. PMID: 11081987. ↩︎
  3. Punja S, Shamseer L, Olson K, Vohra S. Rhodiola rosea for mental and physical fatigue in nursing students: a randomized controlled trial. PLoS One. 2014 Sep 30;9(9):e108416. doi: 10.1371/journal.pone.0108416. PMID: 25268730; PMCID: PMC4182456. ↩︎
  4. Onder S, David E, Tacal O, Schopfer LM, Lockridge O. Hupresin Retains Binding Capacity for Butyrylcholinesterase and Acetylcholinesterase after Sanitation with Sodium Hydroxide. Front Pharmacol. 2017 Oct 10;8:713. doi: 10.3389/fphar.2017.00713. PMID: 29066970; PMCID: PMC5641355. ↩︎
  5. Ahmed M, Henson DA, Sanderson MC, Nieman DC, Zubeldia JM, Shanely RA. Rhodiola rosea Exerts Antiviral Activity in Athletes Following a Competitive Marathon Race. Front Nutr. 2015 Jul 31;2:24. doi: 10.3389/fnut.2015.00024. PMID: 26284250; PMCID: PMC4521101. ↩︎
  6. Parisi A, Tranchita E, Duranti G, Ciminelli E, Quaranta F, Ceci R, Cerulli C, Borrione P, Sabatini S. Effects of chronic Rhodiola Rosea supplementation on sport performance and antioxidant capacity in trained male: preliminary results. J Sports Med Phys Fitness. 2010 Mar;50(1):57-63. PMID: 20308973. ↩︎
  7. Apaydin, E.A., Maher, A.R., Shanman, R. et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev 5, 148 (2016). https://doi.org/10.1186/s13643-016-0325-2 ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *