reishi

Reishi virkning og egenskaber (Hvorfor du bør prøve denne svamp)

Reishi(Ganoderma lucidum), kaldes også lingzhi på kinesisk, er en svamp, kendt for den sundhedsfremmende virkning.

Selvom det ikke er en urt, så er den kendt for at være en adaptogen, da den menes at have en bred vifte af egenskaber. Derfor kan den også inkluderes på listen over adaptogene urter.

Den har formodede egenskaber såsom forebyggelse af sygdomme og styrkelse af immunforsvaret.

Denne svamp har været brugt i flere årtusinde i kinesisk medicin, men er nu for alvor blevet kendt her i Danmark.

Der er generelt kommet et øget fokus på sunde svampe og vi ser flere og flere produkter, hvor svampe som Shiitake og reishi er inkluderet. 

Vi ser produkter som svampe kaffe og svampe te mere og mere populære. Men er der noget om hypen? Og hvilken virkning har reishi? Vi kigger nærmere på det i dagens indlæg.

reishi kaffe

Hvad er reishi godt for?

Reishi er jo en medicinsk svamp, som har været anvendt i mange år. Den er blevet studeret nærmere i de seneste år og forskere har fundet nogle interessante betragtninger omkring denne svamp.

Så lad os se hvad forskellige undersøgelser mener om reishi:

Immunforsvar styrkelse

En af de mest anerkendte egenskaber ved reishi er dens evne til at styrke immunforsvaret. Flere undersøgelser peger på, at denne svamp kan være med til at booste kroppens modstandskraft overfor sygdomme og infektioner.1

Fyldt med antioxidanter

Reishi er fyldt med antioxidanter. De kan hjælpe og støtte kroppens mange funktioner og er ligeledes med til at styrke immunforsvaret og beskytte kroppen mod sygdomme og andre skadelige stoffer. 2

Antiinflammatorisk effekt

Studier antyder at denne svamp kan have en antiinflammatorisk effekt og kan være med til at beskytte kroppen mod betændelse. Det tyder altså på at vi har at gøre med en svamp som kan være med til at fremme sundhed.3

Kan være godt for hjerte-kar-sundhed

Reishi er ofte omtalt som en svamp, der er god for kardiovaskulære funktioner. Den er også ofte omtalt som et godt supplement for sportsfolk og fysisk aktive. Det skyldes, at flere studier mener, at den er med til at regulere blodtrykket og kolesterol niveauerne. Derfor kan det være en god svamp for hjertet!4

Mulig beskyttelse mod kræft

En af de største interesser indenfor reishi er dens mulige egenskaber i form af beskyttelse mod kræft. Flere studier mener at den faktisk kan være med til at forebygge sådanne sygdomme. 5

Selvom alt lyder rigtig godt, så er det vigtigt at huske at mange studier udføres på rotter eller med et begrænset  antal deltagende. Derfor kan resultaterne varierer og er ikke garanteret.

Det er altid en god idé at konsultere en sundhedsfaglig person inden kosttilskud som dette tilføjes til kosten.

Reishi anvendelsesmuligheder

Hvis du synes det lyder godt og ønsker at prøve reishi, så er det vigtigt at vide hvordan. Svampe som denne kan være svære at finde friske, men kan købes i forskellige produkter og kosttilskud.

Reishi piller

Et af de mest populære kosttilskud inden for reishi svampe er som kapsler eller piller. De fås i forskellige kombinationer og kan tages én gang dagligt.

De kan oftest købes i nogle kombineret kosttilskud med andre medicinske svampe, som alle bidrager til at skabe et kompliceret kosttilskud, som kan være med til at styrke immunforsvaret.

Complex mushroom

👍 7 slags medicinske svampe

👍 Komplex kosttilskud

Reishi pulver

En anden populær måde hvorpå du kan prøve disse svampe er med reishi pulver. Det er en pulveriseret og koncentreret form for svampe, som kan bruges både til te, kaffe og i mad.

Det kan være en nem og hurtig måde at indtage reishi svampe på og kan nemt kombineres med andre produkter.

Reishi ekstrakt

Ligesom pulver, så kan reishi også fås i en slags ekstrakt, hvor det er flydende. Det er ren reishi som kan tages som drops eller dryppes i en drik. Dette er en af de reneste måder at prøve denne svamp på og det er også en af de mest populære. 

Reishi ekstrakt

👍 100% ren ekstrakt

👍 Økologisk

Reishi kaffe

Elsker du din kaffe? Så prøv en svampe kaffe med reishi. Det kan være en forfriskende og smagfuld affære, som du måske vil blive helt vild med!

Der findes forskellige slags og blandinger, så det kræver lidt en opdagelsesrejse at finde en som du kan lide – Men det kan være en sjov og anderledes måde at få sin daglige kaffe på.

Potentielle bivirkninger og forholdsregler

Generelt så menes reishi at være sikker for de fleste personer. Det er dog vigtigt at huske at alle reagerer forskellige på kosttilskud, derfor bør du altid sikre dig at du kan benytte det.

Den bedste måde er at afklare med sin læge og man er egnet til et nyt kosttilskud. Der kan være få bivirkninger ved reishi og nogle af de mest kendte er følgende:

Maveproblemer
Kvalme
Diarré
Mundtørhed

De er generelt sjældne, men det er vigtigt at være opmærksom på det.

Husk også at kosttilskud som dette kan interagerer med medicin og derfor bør man være særligt påpasselig, hvis man tager anden medicin. 

I nogle tilfælde kan det også give en allergisk reaktion, kontakt lægen straks, hvis du oplever dette. Husk også altid at overholde de anbefalede doser og anbefalinger.

Kilder og referencer

  1. Jiao, L., et al. (2015). Ganoderma lucidum spore oil inhibits cell growth by inducing apoptosis in pancreatic cancer cells. Journal of Ethnopharmacology, 173, 303-309. ↩︎
  2. Geng, P., et al. (2019). Antioxidant and immunoregulatory activity of Ganoderma lucidum polysaccharide (GLP). Carbohydrate Polymers, 222, 115005. ↩︎
  3. Zhen Chen, Wenguang Qin, Hongbing Lin, Yang Liu, Yue Tian, Xuetao Zhao, Tong Ding, Yawei Wang, Tianjiao Mao, Jiang Li, Yuqin Shen,
    Inhibitory effect of polysaccharides extracted from Changbai Mountain Ganoderma lucidum on periodontal inflammation, ↩︎
  4. Wang SH, Liang CJ, Weng YW, Chen YH, Hsu HY, Chien HF, Tsai JS, Tseng YC, Li CY, Chen YL. Ganoderma lucidum polysaccharides prevent platelet-derived growth factor-stimulated smooth muscle cell proliferation in vitro and neointimal hyperplasia in the endothelial-denuded artery in vivo. J Cell Physiol. 2012 Aug;227(8):3063-71. doi: 10.1002/jcp.23053. PMID: 22021110. ↩︎
  5. Sliva D. Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment. Integr Cancer Ther. 2003 Dec;2(4):358-64. doi: 10.1177/1534735403259066. PMID: 14713328. ↩︎

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *