Søvnunderskud

Undgå søvnunderskud – hvorfor søvn er vigtigt for sundhed og vægttab

Det er kendt, at en god nattesøvn kan forbedre både ens helbred og vægttab, men hvorfor er søvn så vigtigt?

Når man sover, giver kroppen sig selv en chance for at reparere og genopbygge. Det betyder, at ens muskler og væv kan restituere og styrke sig selv, og ens hormoner kan regulere sig selv. Men det stopper ikke der. Faktisk kan en god nattesøvn endda hjælpe med vægttab. Når man er veludhvilet, har man mere energi og viljestyrke til at træne og tage sundere valg i løbet af sin dag.

Derudover har mangel på søvn vist sig at øge produktionen af hormonet ghrelin, som får en til at føle sig sulten, og sænke produktionen af leptin, som hjælper med at undertrykke sult. Altså kan for lidt søvn føre til overspisning og vægtøgning. Alt i alt viser det sig, at søvn og sundhed hænger uløseligt sammen, og hvis man ønsker at tabe sig og holde sin vægt.

5 grunde til at du skal undgå søvnunderskud

Der bør ikke være nogen tvivl om at søvn er meget vigtigt – Både for dit sundhed men også for dit vægttab – Er du stadig ikke helt overbevist? Så har vi samlet 5 gode grunde til at undgå søvnunderskud:

  1. En god søvn kan øge dit velvære og energiniveau i løbet af dagen.
  2. En god nattesøvn kan hjælpe med at regulere appetitten og undgå overspisning.
  3. Kroppen skaber mere af det sult-fremkaldende hormon, grehlin, når man er i søvnunderskud.
  4. Det bremser ikke kun dit fedttab, men også nedbryder din muskelmasse.
  5. Et stort søvnunderskud kan være decideret sundhedsskadeligt

Tips til at falde i søvn og sove bedre

Det er ikke altid nemt at falde i søvn og der kan være mange grunde til at det kan være svært. Hvis du oplever problemer med at sove, anbefaler vi at du snakker med en læge.

Der er dog nogle generelle tips til at sove bedre, som du kan prøve at implementere i din hverdag:

Vær aktiv i løbet af dagen

Hvis du sørger for at være aktiv i løbet af dagen, i form af: Gåture, løbeture, styrketræning eller andet, så vil din krop være mere træt. Det er ikke altid man kan få det til at passe ind i en travl hverdag. Hvis du ikke føler for en intens træning, så prøv en aften gåtur. Det kan være en god måde at få lidt motion, slippe tankerne lidt eller høre en god podcast.

Prøv naturlige kosttilskud

Der findes forskellige frugter, planter og urter, som menes at kunne hjælpe med søvnen. Det kan ikke ses som et sovemiddel, som hjælper med det samme – Men der findes f.eks. Ginseng som menes at have en positiv effekt på søvn.

Hvis du prøver at implementere flere tiltag, kan det være en mulighed at prøve.

Reducer skærmtid inden du skal i sove

Vi bruger i dag rigtig meget tid på computer, telefoner og tv. Men det blå lys fra skærmene kan have en dårlig indflydelse på vores søvn – Især hvis du benytter de i timerne op til du skal sove. Samtidig stimuleres hjernen af de programmer og apps vi bruger, hvilket gør hjernen mere frisk.

Det kan være svært at holde sig helt fra computer og telefon, derfor må man også nogle gange bare erkende at det faktisk er næsten umuligt. En måde hvorpå du kan begrænse det blå lys fra skærmene er ved at bruge blue-light briller. Med en blue-light brille, blokerer du dele af det blå lys. Selvom det ikke er 100% effektivt, så kan det alligevel gavne dig og hjælpe på en bedre nattesøvn.

Meditation og yoga kan hjælpe mod søvnunderskud

Hvis du vil undgå søvnunderskud og sove bedre – Så kan du prøve at dyrke mindfulness i form af meditation, yoga eller afslapningsøvelser. Det er en længere process at skabe total indre ro, men det kan give dig evnen til at sove bedre, falde hurtigere i søvn og generelt få mere velvære i livet.

Kom i gang allerede nu med yoga og mindfulness, det er aldrig for sent at starte!

En sund kost kan hjælpe med bedre søvn

En sund livstil kan være en måde at få bedre søvn. Søvn og sund kost går hånd i hånd og hjælper hinanden. Ved at implementere en sund kost, kan du faktisk opleve en bedre søvn. Både magnesium og tryptophan er kendt for at hjælpe med at reducere stress og hjælpe med at falde i søvn. Madvarer såsom græskarkerner og mælkeprodukter indeholder typtophan.

Mangler du inspiration til en sundere kost? Så se vores sunde opskrifter – Eller kontakt os i dag for at få en uforpligtende snak om hvordan vi kan hjælpe dig mod en sundere livsstil.

Skab et godt sovemiljø og undgå søvnunderskud

Et godt sovemiljø kan være altafgørende for at du får sovet godt. Det hjælper med at falde hurtigere i søvn og kan generelt have en positiv effekt på din sundhed. Der er flere ting som du kan gøre for at få et bedre søvnmiljø:

  • Ryd op og skift sengetøj jævnligt – Et opryddet værelse giver ro og kan hjælpe med at forbedre søvnen.
  • Luft ud inden du skal sove – Frisk luft og et køligt søvnmiljø, kan gøre det nemmere at falde i søvn.
  • Prøv med beroligende lyde – Lyden af regn kan være beroligende, prøv at find en lyd video på youtube.
  • Sørg for at der er mørkt – Mørklægningsgardiner kan fremme søvnen.

Skab en rutine og undgå søvnunderskud

At have faste sengetider kan faktisk være en rigtig god idé. Prøv at regn ud hvordan du kan få 7-8 timers søvn hver nat og brug det til hvornår du skal gå i seng. Det gælder både hverdage og weekender.

Vores krop trives godt med faste rutiner – Ved at have faste sengetider, sikrer du dig at din krop “ved” hvornår den skal sove. Det kan være med til at gøre det nemmere at falde i søvn og sikrer at du får det rigtige antal timer, så du er veludhvilet.

En god søvn kan være det vigtigste for bedre sundhed

En god nattesøvn kan være altafgørende for at have overskud i hverdagen. Det er vigtigt at du prioriterer søvn, da det er en af de vigtigste faktorer – Både for vægttab, sundhed og velvære. Ved at sove 7-8 timer dagligt, vil du opleve en kæmpe forskel. Dit energieniveau stiger, du bliver mere effektiv og din krop vil blive sundere.

I en travl hverdag, kan det være svært at få den rette mængde søvn. Det vil være en proces, men det er noget af det vigtigste at arbejde med, til vejen mod et sundere liv. Priorter dette som et af dine første skridt, hvis du vil tabe dig eller have et sundere liv generelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *