Tomat

Hvad er Tomater Godt For? (De er sundere end du tror!)

Tomater er blandt de mest populære frugt og grønt i Danmark. Det skyldes i høj grad at tomaten er alsidig og kan bruges til mange forskellige retter.

Selvom tomater botanisk set er en frugt, eller nærmere betegnet en bær, så har der været en del debat om, hvorvidt det er en grøntsag eller frugt.

Lige meget hvad det er, så er tomater faktisk sunde, og man bør inkludere det i sin kost – Men hvad er tomater godt for? Og hvorfor bør man spise flere tomater? Det undersøger vi i dag!

Næringsindhold, vitaminer og mineraler i tomater

For at forstå tomatens gode egenskaber, er det vigtigt at undersøge hvilke mineraler og vitaminer der i tomater:

Vitamin C
Vitamin K 
Folinsyre
Kalium
Mangan
Lycopen
Beta-carotene

Som det fremgår, indeholder tomater naturligt mange gode mineraler og vitaminer(1). Derfor er det næsten en selvfølge at tomater er meget sunde.

Men det som vi vil finde ud af er, hvad er tomater godt for? For det kan jo lyde rigtig godt med mange mineraler og vitaminer – Men hvad kan det betyde for dig? Og hvilke gode grunde er der til at spise dem.

two tomatoes
Photo by Pixabay on Pexels.com

Lycopen og beta-caroten kan øge din sundhed

Tomater har et naturligt højt indhold af antioxidanten lycopen og beta-caroten. Begge er super sunde og er fantastiske at inkluderer i sin kost.

Lycopen er især blevet undersøgt for dens gode egenskaber, som kan hjælpe med mange ting og bidrage til en god sundhed.

Godt for huden

Lycopen har bevist at være rigtig godt for huden. Faktisk kan det være med til at reducere hudskader(2). 

Det kan fungere som en antioxidant, der kan hjælpe med at forhindre solskader mod huden og reducere UV- strålernes skade af huden.

Faktisk menes det også at have en form for anti-aging-effekt, ved at øge kollagen produktionen – som er med til at forbedre hudsundheden(3). 

Kan være kræftforebyggende

Flere studier har antydet, at lycopen kan være med til at forebygge flere former for kræft(4). 

Selvom det stadig er et område, hvor der studeres og undersøges, så har flere studier peget på at lycopen er med til at beskytte vores celler.

Det er dog vigtigt at forstå, at selvom tomater er sundt, så anbefales det at have en generel sund livsstil for at forebygge sygdomme.

Kan sænke LDL kolesterol niveauet

Selvom der stadig mangler flere studier på området, har flere studier antydet at lycopen kan være med til at reducere LDL kolesterol niveauet(5).

Samtidig menes det at kunne øge de gode kolesterol niveauer HDL(6). Derfor bidrager tomater til en overordnede god hjertesundhed. 

Tomater kan være godt til vægttab

Tomater er sunde, de indeholder et højt antal kostfibre og vand, men et meget lavt antal kalorier. Faktisk indeholder tomater kun cirka 18 kalorier per 100 gram, hvilket er nærmest ingenting.

Derfor kan det være et glimrende valg til et vægttab. Kostfibre hjælper med at øge mæthedsfornemmelsen. Derfor kan tomater være et godt snack eller et mellemmåltid til at tage den værste sult.

Tomater kan nemt spises rå og smager fantastisk, især når de er i højsæson. Prøv et par tomater på et stykke rugbrød, med purløg og dressing og du har en lækker frokost. 

Eller find god inspiration blandt vores sunde opskrifter og bliv inspireret til sunde og kalorielette opskrifter.

Er dåsetomater sunde?

Er dåsetomater også sunde?

Det korte svaret er JA! Dåsetomater er næsten lige så sunde som friske tomater(7). Det skyldes, at dåsetomater gennemgår en varmebehandling, som får tomaterne til at sprænge, hvorefter de hurtigt pakkes i en lufttæt beholder. 

På den måde bibeholder de mest muligt af deres næringsindhold. Der er dog nogle næringsstoffer som går tabt ved processen, men omvendt, så er der nogle næringsstoffer som bliver mere fremtrædende.

Mens tomaterne mister nogle af deres C- vitaminer, så menes det i studiet at det øger indholdet af lycopen – hvilket jo er rigtig godt, hvis man tænker på de fordele, nævnt tidligere i artiklen.

Brug dine dåsetomater med det samme

Hvis du vil bibeholde flest mulige vitaminer og mineraler fra dåsetomater, så er det vigtigt at bruge dåsetomaterne med det samme.

Hvis dåsen er åbnet og gemmes, så mister den nogle af de naturlige næringsstoffer. Derfor bør de bruges med det samme.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *