Kæmpenatlysolie

Hvad er Kæmpenatlysolie Godt For?

Kæmpenatlysolie er et kendt kosttilskud, som ofte kan købes i kombination med hørfrøolie, da denne kombination er særligt god match, da de indeholder forskellige fedtsyrer.

Mens kæmpenatlysolie er rig på omega-6, er hørfrøolie omvendt rig på omega-3. Derfor kan de to være et rigtig godt match.

Dog kan man også få ren kæmpenatlysolie og det er den olie, som vi vil undersøge i dag. For hvad er det egentlig og hvad er kæmpenatlysolie godt for?

Kæmpenatlysolie historie

Oprindeligt er det olie fra en plante kaldet aftenstjerne planten (Oenothera biennis). 

Gennem tiden har kæmpenatlysolie været brugt i forskellige kulturer. Det har især været brugt i fortiden af de indfødte amerikanere.

Det har været brugt både til medicinsk brug, som kosttilskud og til huden. Dette bevidner, at vi har at gøre med en olie, som har mange gode egenskaber.

Faktisk har det også været brugt til madlavning, hvor det især har været populært i bagning, blandt de gamle aztekere. Det er dog værd at bemærke, at kæmpenatlysolie, IKKE kan bruges som stegeolie.

Dog kan den bruges til huden, i smoothies, yoghurt og andre kolde retter.

Med et stigende fokus på velvære og sundhed, igennem de seneste år, er populariteten stigende. Derfor har vi kigget lidt nærmere på diverse studier og undersøgelser, som har testet denne olie.

Vi har fundet frem til nogle gode grunde til at prøve kæmpenatlysolie – Det er dog værd at bemærke at der på nogle områder ikke er nok studier til at underbygge alle de mange formodede fordele.

Vi har udvalgt de bedste og dem som umiddelbart virker mest pålidelige. Denne liste forsøger vi hele tiden at holde opdateret, med ny og spændende viden.

aftenstjerneplante

Derfor er kæmpenatlysolie sundt

Det er godt at vide at det i gennem tiden har været brugt til sundhedsmæssige formål, og gennem de seneste år er kæmpenatlysolie da også blevet populært igen.

Derfor vil vi dykke ned i de vigtigste grunde til at det kan være et sundt kosttilskud:

Højt indhold af omega-6 fedtsyrer

Grunden til at denne olie ofte anses for at være sund og inkluderes i en sund kost, er grundet omega-6 fedtsyrer.

Det er en sund fedttype, som hjælper kroppen med at fungere optimalt. Det kan også kaldes GLA (gamma-linolensyre).

Selvom vi ofte får nok omega-6 i gennem den daglige kost, så kan GLA have nogle sundhedsmæssige fordele.

Det er dog vigtigt at huske, at man bør sikre en god balance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer, for at opnå de mest optimale fordele. Det kan faktisk være mere skadeligt end gavnligt, hvis der ikke er en god balance imellem de to(1).

Kan være godt imod hudproblemer

Omega-6 fedtsyrer og kæmpenatlysolie, kan være godt imod forskellige hudproblemer(2). Derfor optræder det også ofte i forskellige hudplejeprodukter.

Den fede olie er med til at behandle huden og tilføje næring, fugt og ekstra fedt til huden. Det har især bevist at være godt mod irriteret og rød hud. 

Det kan også virke antiinflammatorisk og bruges i nogle tilfælde til behandling heraf. Dog anbefales det at snakke med en lægefaglig person, inden sådan en behandling påbegyndes.

Kan lindre PMS symptomer

Et studie peger på, at de aktive næringsstoffer i kæmpenatlysolie, kan hjælpe med at lindre symptomer ved PMS(2).

Dette studie påpeger blandt andet, at det kan hjælpe mod:

Oppustethed
Brystømhed
Acne

Kan hjælpe med hjerte-kar-sundhed

Dette studie mener at kæmpenatlysolie, kan have en direkte effekt på kolesterol niveauet, mange oplever høje kolesteroltal, hvilket kan være dårligt for hjertesundheden(3).

Her kan denne olie være et naturligt middel som kan hjælpe med at øge sundheden og det menes at det kan være med til at sænke kolesteroltallet.

Kan hjælpe nervesystemet

Nogle bruger kæmpenatlysolie som et supplement til at styrke nervesystemet. Et studie mener at det kan have en positiv effekt på diabetikere og andre som oplever problemer med deres nervesystem(4).

Der mangler dog nok evidens på området og derfor bør dette studie ikke stå alene – men kombineret med en sund og varieret kost, kan det være et godt supplement.

Kan have en effekt mod eksem

Et andet studie har undersøgt effekten med brugen af kæmpenatlysolie imod eksem. Det har vist at kunne have en vis effekt, imod mild eksem og andre lignende hudproblemer(5).

Det er også derfor at denne olie har vundet mere popularitet, især for dens sundheds- og hud mæssige egenskaber.

Eventuelle bivirkninger ved kæmpenatlysolie

Selvom det generelt anses som værende et sikkert kosttilskud, så længe det indtages i moderate mængder, så kan nogle personer opleve bivirkninger(6).

De mest hyppige bivirkninger kan være:

Maveproblemer
Allergisk reaktion
Interaktion med medicin

Det er derfor en god idé at konsulterer en læge, inden du påbegynder at bruge kosttilskud som dette.

Er du gravid eller ammende, så anbefales det at du ikke benytter kæmpenatlysolie som kosttilskud – Hvis du alligevel ønsker at gøre det, så snak med din læge først.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor kan man købe kæmpenatlysolie?

Det kan købes i de fleste helse butikker, fysiske butikker såvel som online.

Hvor meget kæmpenatlysolie om dagen?

1-2 skefulde anbefales som det maksimale indtag om dagen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *