Hampefrøolie

Hvad er hampefrøolie godt for? (Få svaret her!)

Hampefrøolie er en vegetabilsk olie udvundet af industrihampefrø. Hampefrø er en frø, der historisk set er blevet brugt til mange forskellige formål, selv til tekstiler og tøj. 

I dag fokuserer vi dog på, hvad hampefrøolie er godt for, set med et sundhedsmæssigt syn. De seneste år er det blevet et mere populært supplement til en sund kost(1).

Det er blevet populært pga. Det høje næringsindhold, som især er interessant for vegetarer, veganere og folk som går op i deres sundhed.

Det skyldes især det høje indhold af gammalinolensyre (GLA) og det høje indhold af omega-6. Generelt er det noget som kan være svært at få med en plantebaseret kost.

Faktisk har hampefrøolie en fordelagtig 3:1 fordeling af omega-6 i forhold til omega-3(2). Det er noget som flere sundhedseksperter mener er en meget sund fordeling. 

Selvom det primært er de sunde fedtsyrer som taler for hampefrøolie, så indeholder det også naturligt andre antioxidanter og mineraler, som er gode til at opretholde en sund krop.

Hampefrøolies virkning og egenskaber

Nu da vi har været lidt inde på baggrunden for hvorfor hampefrøolie er sundt, så lad os dykke mere ned i det. Hvad betyder det for dig? Og hvad er hampefrøolie godt for?

Kan medvirke til at sænke LDL kolesterol

Flere studier tyder på at linolsyre kan være med til at sænke ldl kolesterol niveauet(2). Derfor er det en af de klare fordele ved hampefrøolie.

Det indeholder nemlig et naturligt højt niveau af linolsyre, som er en slags omega-6 fedtsyrer.

Derfor kan det være et glimrende supplement, hvis du mangler omega-6 eller linolsyre i din kost.

Husk dog ikke at overdrive og brug det kun som supplement til en i forvejen sund kost.

Kan reducere inflammation

Gamma-linolensyre (GLA), er kendt som en omega-6 fedtsyre, som kan være med til at reducere inflammation(3).

Hampefrøolie har et naturligt højt indhold af dette. En typisk hampefrøolie indeholder omkring 50% Omega-6 og er en glimrende kilde til dette.

Kan lindre smerter

Udover at reducere inflammation, kan det i nogle tilfælde bruges til at smøre på huden, for at lindre smerter og rødme på huden.

Stærkere hår- og hårvækst

Hampefrøolie kan faktisk være med til at gøre håret blødere, stærkere og i nogle tilfælde hjælpe med hårvækst(4).

De berigede fedtsyrer er med til at blødgøre håret og tilføre næring til det. Derfor er olien også til stede i flere kosmetiske produkter og bliver ofte markedsført som et kosmetisk subprodukt.

Bidrager til god hjertesundhed

De sunde fedtsyrer er essentielle for at vores krop fungerer som den skal. De er især vigtige for hjerte-kar-sundheden og er med til at styrke blodcirkulationen(5).

Samtidig er det en slags næring til hjernen, som hjælper vores krop med at fungere bedst muligt.

Det er vigtigt at huske på, at selvom der er et højt fedtindhold og dermed også kalorieindhold i olier som denne, så er det sundt fedt.

Derfor bidrager det positivt til din overordnede sundhed – Det er dog vigtigt at huske med olier, at de har mange kalorier, derfor bør man aldrig spise mere end højst nødvendigt af det.

Kan sænke blodtrykket

Udover at være godt for hjertet, så kan hampefrøolie være med til at sænke blodtrykket(6). Hampefrø har nemlig vist i flere studier, at kunne være med til at sænke blodtrykket.

Hampefrøolie smager godt

Modsat nogle andre olier, så smager hampefrøolie rent faktisk godt! Det har en mild nøddeagtig smag, som især går godt til mange retter.

Faktisk kan det også bruges som et shot, og du vil ikke bemærke nogle bismag, det smager nemlig bare godt.

Hampefrøolie bivirkninger og advarsler

Selvom det hele lyder meget godt, så skal man stadig være lidt varsom. Da det er med til at sænke blodtrykket, så er der visse personer som bør undgå eller begrænse indtaget af hampefrøolie.

Det gælder blandt andet:

Gravide
Folk med hjerte problemer
Allergikere
Visse typer medicine 

Husk altid at forhør dig hos en lægefaglig person, hvis du er i tvivl.

Hampefrøolie anvendelse

Nu har du hørt en masse om de gode egenskaber ved hampefrøolie, så nu er det jo tid til at prøve det – Men hvordan griber man det an?

Jo, først skal du finde den bedste hampefrøolie – det er vigtigt at have en koldpresset og 100% ren olie, for at få det meste ud af det.

Dernæst skal du gøre op med dig selv, hvilke fordele du søger. Hvis du f.eks. Udelukkende er du ude efter de gode hudfarver, så bør du overveje at bruge det på huden, eller kombinere det med andre hårprodukter.

Den kan f.eks. Også blandes med essentielle olier eller sheasmør. Test det altid først lidt ad gangen på din hud og læg mærke til, at om du mærker nogle irritationer.

Er du derimod på udkig efter de kostmæssige fordele, så bør du indtage det sammen med anden mad. Prøv f.eks. En hampefrøolie smoothie, det er en nem måde at indtage det på.

Faktisk fungerer det bedst sammen med anden mad, så din krop kan optage alle næringsstofferne – Dog kan det til tider også gå med et hørfrøolie shot. Blot taget et shot glass og drik olien.

Ofte stillede spørgsmål om hampefrøolie

Hvor meget hampefrøolie må man spise om dagen?

Generelt anbefales max 2 teskefulde, hvis du spiser det. Hvis du bruger det til huden, så start med lidt, for at mærke om din hud kan holde til det. Ellers anbefales det altid at snakke med en lægefaglig person.

Er hampefrøolie sundt?

Ja, hampefrøolie er sundt og har mange essentielle fedtsyrer, som kan være gode for din sundhed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *