capsaicin chili

Opdag Capsaicin’s Utrolige Virkninger på Kroppen

Capsaicins er en af de aktive ingredienser i chilifrugter. Det er bl.a. Den som er med til at give den velkendte varme og styrke, som du finder i chilier.

Gennem de seneste årtier, er denne igrendiens blevet nøje studeret. Forskere har udtrukket den og undersøgt den nærmere. 

Dette har vist nogle meget interessante betragtninger – Faktisk er capsaicins ikke kun sundt, men kan også hjælpe på mange ting for din sundhed. 

Derfor har vi samlet alt du bør vide om capsaicins virkning og hvorfor du måske bør overveje at bruge det i din kost.

Mærk varmen 

Capsaicin giver en brændende og varmende fornemmelse i munden. Det er derfor det til tider kan være ubehageligt at spise stærke chilli’er. 

Faktisk kan dette give en eufori følelse og nogle mennesker kan opleve en form for velvære følelse efter indtagelse af stærk mad. 

Den varme og smerte som mærkes på tungen, kan frigive en form for glæde i hjernen, som nogle finder behagelig.

Capaicin kan være smertelindrende

Effekten af capaicin har været studeret nøje. Faktisk viser nogle studier at det kan være direkte smertelindrende. 

Derfor benyttes det også i nogle tropiske cremer og nogle smertelindrende piller. Prøv f.eks. Capaicin creme, det kan i nogle tilfælde hjælpe på lokale smerter.

Det er specielt anerkendt i led- og muskelsmerte cremer, hvor det lokalt kan lindre smerterne midlertidigt.

Husk dog altid at forhør dig hos din læge, inden du påbegynder en sådan behandling.

Forøg dit stofskifte og støt vægttab

Vidste du at capaicin faktisk kan øge dit stofskifte? Det hjælper din krop med at forbrænde flere kalorier og kan på den måde hjælpe med et vægttab.

Samtidig er der flere studier, som tyder på at det faktisk kan hjælpe på vægttab. Det kan nemlig nedsætte din appetit. Det viser sig ofte at kunne hjælpe mod trangen til sød og saltet mad.

Derfor kan det måske være en mulighed til at støtte et vægttab. Husk dog at det ikke er et mirakelmiddel, men bør kombineres med en sund livstil.

Forbedret fordøjelse

De aktive stoffer er med til at øge produktionen af mavesyrer. Det kan hjælpe din mave med at fordøje maden bedre. Pas dog på ikke at spise for meget, da det kan give ondt i maven.

Der er også nogle som antyder at det kan hjælpe mod oppustedhed eller andre former for let mave onde. 

Det kan dog også omvendt have en negativ effekt på maven, især hvis der spises store mængder chili eller cayennepeber

Hjælper med hjerte-kar-sundhed

Faktisk kan capsaicin hjælpe med at regulerer blodtrykket. Det hjælper på den overordnede blodcirculation og kan øge din hjerte og blod sundhed.

Det menes også at have en antiflamatorisk effekt og kan bl.a. Hjælpe mod åreforkalkning.

Hvordan du får capsaicin i din kost

Der findes flere måder hvorpå du kan indrage capsaicin i din kost. Den mest simple metode er at spise friske chilifrugter. Det kan dog være meget stærkt og ubehageligt for nogle, især hvis du ikke er til stærk mad.

Prøv en lækker chili sin carne.

Prøv capsaicin piller

Er du ikke til stærk mad og vil du have en nemmere og mere bekvemt måde at prøve capsaicin på? Så kan du prøve det som piller.

Indeholder cayenne og ingefær
Naturligt
Nemt og bekvemt

Koncentreret chiliekstrakt i en pille, som giver dig de samme fordele, som ved at spise en chilifrugt. 

Bemærk at nogle af disse piller godt kan give en varm fornemmelse i kroppen. Husk også altid at læse nøje hvordan de skal bruges og spørg evt. En læge til råds.

Hvad skal man være opmærksom på med capsaicin?

Det er vigtigt først at nævne at det ikke er nogen mirakelkur også selvom det hele kan lyde meget godt.

Der er nogle ting du skal være opmærksom på inden du prøver at indrage det i din kost, ihvertfald i større mængder. Det er generelt også vigtigt ikke at overdrive forbruget af chili og capsaicin.

Intolerance: Der findes nogle som har lav tolerance overfor stærk mad og faktisk kan få det rigtig dårligt. Pas derfor på og spis lidt ad gangen – Hvis det bliver ubehageligt, bør du ikke forsætte.
Maveproblemer: Hvis du har maveproblemer, eller tidligere har haft det, så pas på og undgå at spise stærk mad. Det kan have en dårlig effekt og give mavesår eller forværre maveproblemer.
Allergi: Der kan i sjældne tilfælde være allergiske reaktioner overfor capsaicin. Pas derfor på og vær opmærksom.
chili capsaicin

Stærk mad kræver tilvænning

Vidste du at stærk mad kræver tilvænning? Faktisk så kan du vænne din mund til at spise stærk mad og desto mere du spiser af det, desto nemmere bliver det.

Så hvis du vil have capsaicins virkning, så kan det måske være en fordel, gradvist at spise mere stærk mad.

Faktsik findes der personer som får en slags lykkefølelse ved at spise varm mad, da den sviende og varme fornemmelse, kan frigive endorfiner. 

Det er dog meget individuelt og vi foreslår at du starter ud med meget lidt stærk mad. Prøv dig lidt frem, det kan jo være at du bliver glad for det?

Brug capsaicins virkning forsvarligt

Husk på at der kan være bivirkninger og ulemper ved et overforbrug af chilifrugter og capsaicin. Husk derfor at spise det forsvarligt og ikke overdrive.

Det er heller ikke noget mirakelmiddel, men kombineret med en sund og varieret kost, så kan det være en god tilføjelse.

Vi forsøger ihvertfald at bruge chili i flere af vores retter og er faktisk blevet ret vilde med det, så prøv det og se om det er noget for dig!

Ofte stillede spørgsmål

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *